Libyens våldtäktsman

19 februari 2014

Böcker, Förstasidan, Kultur

Khadaffi bok 1

Villebråden i Khadaffis harem
Av Annick Cojean
Lindskog förlag 2013

Muammar Khadaffi styrde över Libyen i mer än 40 år, efter att han 1969 störtade den libyske kungen i en oblodig statskupp och upprättade en republik, som till en början för många kanske framstod som progressiv. Officiellt stod hans regim bland annat för jämställdhet mellan könen, och Khadaffi omgav sig med kvinnliga livvakter för att visa hur feministisk han var.
”Vi har beslutat att helt och hållet befria Libyens kvinnor och slita bort dem från en värld full av förtryck och beroende så att de själva kan styra sina öden i en demokratisk miljö där de kommer att ha samma möjligheter som övriga samhällsmedlemmar”, förkunnade Khadaffi i ett tal vid Militärakademin 1981, då den första kullen kvinnliga soldater utexaminerades.

Men verkligheten var annorlunda. Libyen förblev inte bara ett samhälle med strikta patriarkala strukturer. Khadaffi lät även själv regelbundet kidnappa unga kvinnor som han våldtog rutinmässigt. En del hölls fångna hos honom i flera år, medan han tröttnade på andra betydligt fortare.
Den franska journalisten Annick Cojean har träffat en av dessa kvinnor, Soraya, som var 15 år när hon togs från sin skola efter att Khadaffi hade sett henne där vid ett officiellt besök. ”Det hela gick väldigt fort. Jag räckte fram buketten, tog hans lediga hand i mina och kysste den i en bugning. Han tryckte min ena axel, lade handen på huvudet och strök mig över håret. Och därmed tog mitt liv slut. Den gesten, fick jag reda på senare, var nämligen ett tecken till livvakterna och betydde: ’Henne vill jag ha!’”

Även om Soraya blir bokens huvudperson, är det också en historia om de andra kvinnorna och männen i Khadaffis ”harem”, både de förslavade och de som var honom trogna, för det fanns sådana med. Här finns också de nästan mytologiska ukrainska sjuksköterskorna som Khadaffi hela tiden lät sig pysslas om av och som ibland också lappade ihop flickorna som Soraya när Khadaffi har varit för våldsam med dem.
Trots alla vidriga övergrepp som skildras i boken är det mest bisarra de till synes vardagliga mötena med politiska ledare och byråkrater, inte bara från afrikanska länder utan också från västvärlden. ”På väg ut från Khadaffis husvagn i Sirte, såg jag en gång en skymt av Tony Blair. ’Hello girls!’ sa han med en vänlig gest och ett glatt leende”, berättar Soraya.
Avslutningsvis berättar hon också att när Khadaffi störtades 2011, blev hon på nytt våldtagen, fast nu av rebellerna.

Per Leander

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.