Liberalt riskbeteende om Ukraina

26 februari 2014

Förstasidan, Kommentar, Nyheter

Nazisten Oleg Tjahnybok är en av ledarna för upproret i Ukraina

Nazisten Oleg Tjahnybok är en av ledarna för upproret i Ukraina

 

”Fyra nyckelspelare i konflikten.” Dagens Nyheter 22 februari förklarar pedagogiskt utvecklingen i Ukraina med nyhetsgrafik och färgrant persongalleri. Men bland de ”fyra” utelämnas noga en av huvudnycklarna; Svobodas partiledare Oleg Tjahnybok.
Tjahnybok vars högerextrema och fascistiska anhängare bemannat barrikader och utgjort väpnade spjutspetsar i gatukampen. Tjahnybok vars parti vuxit från en promillegrupp till största parti i västukrainas Ternopilregion, som är fjärde största parti i radan, det ukrainska parlamentet, och som utgjort en självklar del i oppositionens triumvirat, förhandlat med EU och leende skakat hand med EU:s ”utrikesminister” Catherine Ashton.

Utelämnandet har varit ett närmast självklart inslag i svensk medias spegling av det ukrainska dramat. Där extrem nationalism, rasism och antisemitism annars så gärna rannsakas tycks råda en häpnadsväckande självcensur. Partier och grupper som får svenska Sverigedemokrater att likna fromma lamm framställs som ”folket”.
DN:s chefredaktör Peter Wolodarski lyckas till och med på ledarplats den 24 februari vända på steken och hävda att det är Janukovytjregimen, inte främst fascisterna, som står för antisemitism. Istället för att stödja sig på judiska röster i Ukraina citeras den amerikanske Yaleprofessorn Timothy Snyder, ”en av vår tids främste kännare av denna region.” Att Snyders genombrottsverk Den blodiga jorden (Bonnier 2011), om Förintelsen och dess förspel i Östeuropa, hyllats för sin imponerande kunskapsmassa hindrar inte att den också kritiserats. Från vetenskapligt judiskt håll har invänts att Snyder gjort alla historiska aktörer till lika goda kålsupare och därmed blivit användbar för dem som vill bortförklara Förintelsen. Judiska kommunister och antisemitiska nazister var av samma skrot och korn…

Snyders nonchalans inför antisemiter bland ukrainska nationalister förstärker tyvärr den kritiken. Att Peter Wolodarski, Dagens Nyheter och mainstream media delar denna nonchalans utgör ett liberalt riskbeteende som kan stå oss alla dyrt.

Håkan Blomqvist

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.