Kallakaktivister inför rätta

19 februari 2014

Förstasidan, Kultur

Foto: Kamp Kallak/Gállok

I tisdags hölls sju tingsrättsförhandlingar, ett par av dem i Umeå tingsrätt. Inför rätta står några av de aktivister som i somras med sina kroppar försökte stoppa det brittiska prospekteringsbolaget Beowulf Minings provsprängningar i Kallak/Gállok utanför Jokkmokk. De åtalade nekar till brott. Menar att de har försvarat urfolksrätt och miljö. Kallak är både ett känsligt naturområde, och renbetesmark för Jåhkågasska sameby.

Dagen innan tingsrättsförhandlingarna började, öppnades Sametingets plenum i Umeå. I samband med det föreslog ledamoten Hanna Sofi Utsi, från partiet Min Geaidnu, att ledamöterna borde ges möjlighet att närvara i rätten, så att de kunde ”visa sitt stöd för de åtalade och den kamp för land, vatten och urfolksrätt de fört”.
Hanna Sofi Utsi var själv på plats i Kallak vid flera tillfällen under sommaren och utsattes för polisens hårt kritiserade, våldsamma hantering. Hon knuffades bland annat brutalt ned i ett dike av insatschefen, något som blivit föremål för polisens internutredning.

Ledamotens begäran avslogs med hänvisning till tidsbrist, men Min Geaidnu skickade ändå icke tjänstgörande ledamöter till tingsrätten.
Hanna Sofi Utsi var en av dem, i ett pressmeddelande säger hon: ”Vi måste ju visa vår solidaritet från Sametinget för de människor som solidariskt och osjälviskt, gång på gång utsatt sig för enorma påfrestningar för att kämpa för allas vår rätt till rent vatten och oförstörda kulturlandskap.”
I december dömdes två Kallakaktivister till dagsböter för bland annat egenmäktigt förfarande och våldsamt motstånd. 

Emma Lundström
Foto: Kamp Kallak-Gállok

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.