Jakt på socialister i Ukraina

28 februari 2014

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Det är inte bara gamla Leninstatyer som vräks omkull en efter en av de nya makthavarna i Ukraina. Levande socialister har också börjat attackeras av Högra Sektorns stormtrupper och andra fascistiska grupper som utgjorde den väpnade kärnan i upproret och som nu kontrollerar centrala gator i Kiev och många andra västukrainska städer.
Ett av de första målen för fascisternas attacker var det stalinistiska Kommunistpartiet (med 13 procents väljarstöd i senaste valet), vars huvudkontor i Kiev stormades redan den 22 februari och nu ockuperas av högermilisen. Den nya regimen diskuterar även att förbjuda Kommunistpartiet, på samma sätt som man var snabba att förbjuda den störtade presidenten Viktor Janukovytjs Regionernas parti.

Viktor Sjapinov och Maria Muratova

Viktor Sjapinov och Maria Muratova från Borotba

Även andra vänstergrupper jagas nu av fascisterna. I början av veckan stormades det mindre socialistpartiet Borotbas enda kontor i Kiev. All inredning slogs sönder, böcker brändes och partiets medlemslistor blev stulna vilket kan tyda på att fascisterna förbereder sig för att söka upp socialister i deras hem för att hota eller döda dem.
– I Kiev och västra Ukraina har vi tvingats gå under jord, men Borotba existerar fortfarande, säger Viktor Sjapinov, en av partiets ledare.
Han och Borotba uppmanar nu alla progressiva krafter till antifascistisk samling, men understryker också att vänstern inte får ge efter för högerns nationalistiska provokationer.
– Det sista vi vill ha är ett inbördeskrig mellan etniska ukrainare och etniska ryssar, säger Viktor Sjapinov.

– Jag är inte rädd. Jag är beredd att kämpa, säger Maria Muratova, också från Borotba.
Hon saknar inte heller den störtade presidenten, även om hon inte deltog i de nationalistiskt färgade demonstrationerna på Maidan i Kiev.
– Jag var alltid emot Janukovytj, precis som mina kamrater som kämpade mot hans korrupta oligarkregim redan långt innan protesterna på Maidan började. Men jag är också emot de som nu skriker att de ska döda alla ”moskoviterna”, ”judarna” och ”kommunisterna”, säger hon.
– Jag är emot en ny regering där liberala ministrar så väl som politiker från nynazistiska partiet Svoboda kommer att ingå, säger Maria Muratova.

Per Leander

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.