Första domarna i Bolotnajaprocessen har fallit

24 februari 2014

Förstasidan, Kommentar, Nyheter, Utrikes

20-åriga Aleksandra Duchanina får villkorigt fängelse

20-åriga Aleksandra Duchanina får villkorigt fängelse

 

Måndagen den 24 februari föll de första domarna mot åtta av det 20-tal ryska demokratiaktivister som står åtalade för att ha demonstrerat mot Putin på Bolotnajatorget i Moskva den 6 maj 2012. Åklagaren hade krävt maxstraffet på sex år, men i genomsnitt blev domarna 3-4 års fängelse. Hårdast straff fick den 53-årige Sergej Krivov, medlem i det liberala samlingspartiet Parnas, som blev känd då han nästan dog efter en två månader lång hungerstrejk under den utdragna rättegången.
En av aktivisterna, den 20-åriga anarkisten Aleksandra Duchanina, dömdes till 3,3 års villkorligt fängelse och blev därmed den enda som fick lämna häktet där de åtalade redan suttit i över ett års tid.

Men därmed är Bolotnajaprocessen långt ifrån över. Fortfarande pågår rättegångarna mot andra oppositionsledare och mera kända aktivister som riskerar betydligt hårdare straff. Rättegången mot de två vänsterledarna Sergej Udaltsov och Leonid Razvozzjajev, som bland annat anklagas för att vara ”georgiska agenter”, började den 18 februari och beräknas pågå hela sommaren.
I samband med att domarna förkunnades i måndags samlades flera tusen människor i en stöddemonstration för fångarna utanför domstolen i Moskva. Polisen grep över tvåhundra av demonstranterna.

Per Leander

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.