Danmark: ”Regeringskrisen har bara börjat”

07 februari 2014

Förstasidan, Intervju, Nyheter, Utrikes

Soren Sondergaard

Søren Søndergaard

 

Danmark har nu fått en ny regering, efter att sex ministrar från Socialistisk Folkeparti (danska motsvarigheten till Vänsterpartiet) avgick i förra veckan i protest mot den statliga utförsäljningen av energibolaget Dong till den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs.
De avhoppade ministerplatserna har fyllts på med folk från Socialdemokraterna och det socialliberala partiet Radikale Venstre, som ingick i regeringskoalitionen tillsammans med Socialistisk Folkeparti, som nu alltså hoppat av. Den socialdemokratiska statsministern Helle Thorning-Schmidt hävdar att regeringskrisen nu är över.
– De hävdar att läget är stabilare nu, men jag håller inte med, säger Søren Søndergaard, dansk EU-parlamentariker från den rödgröna Enhetslistan. Han menar att regeringskrisen snarare bara har börjat och tror att trycket på regeringen från både vänster och höger kan göra så att det blir nyval i Danmark tidigare än det Folketingsval som är satt till 2015.

Søren Søndergaard är inte förvånad över att Socialistisk Folkeparti till sist bröt med koalitionen, även om partiledningen ansträngt sig hårt för att få sitta med i regeringen.
– Det har funnits ett väldigt växande missnöje med partiets politik, både bland väljarna och inom partiet, säger han.
– De svek sina väljare och bröt sina vallöften när de gick i koalition med sossarna och liberalerna, och stödde länge deras nyliberala politik, men till sist gick det inte längre.

Som parti är Socialistisk Folkparti nu svårt skadat menar Søren Søndergaard, och många medlemmar söker sig nu till andra partier, antigen högerut till Socialdemokraterna, eller vänsterut till Enhetslistan.
Men Socialistisk Folkparti har inte förlorat något väljarstöd på grund av regeringskrisen, utan det är snarare Socialdemokraterna som sjunker i opinionsmätningarna efter försäljningen av Dong.
– Till och med vi i Enhetslistan som starkt motsätter oss alla privatiseringar blev förvånade över vilket liv det blev den här gången. Men det handlar om mer än bara Dong, säger Søren Søndergaard.
– Majoriteten av det danska folket är för en klassisk skandinavisk välfärdsmodell, och motståndet mot privatiseringarna är stort. Försäljningen av Dong till Goldman Sachs blev droppen för vanligt folk, säger han.

Även det högerpopulistiska och nationalistiska Dansk Folkeparti är nu emot försäljningen.
– De har svängt samtidigt som opinionen. Ursprungligen var de för privatiseringen, säger Søren Søndergaard.
Men han tror inte att det beror enbart på populism från Dansk Folkepartis sida, utan ett riktigt motstånd som grundas på det dåliga avtalet som danska staten gjorde upp med Goldman Sachs om.

Avtalet, som blev offentligt först efter årsskiftet, är enligt Enhetslistan en enorm förlustaffär för danska staten och skattebetalarna.
Dessutom innebär det att Goldman Sachs får full vetorätt över Dong, vilket är mer bestämmanderätt än deras aktieinnehav borde kunna ge. Det betyder att staten förlorar all möjlighet att lägga sig i Dongs förehavanden.

Vad är fel med försäljningen av Dong?
– Utöver att det är ett extremt dåligt avtal, så är det av princip fel att privatisera energiproduktionen eftersom det är en av de viktigaste samhällsresurserna om man vill ha en fungerande stat. Dessutom är det extra illa att sälja till Goldman Sachs som är ett riskkapitalbolag som bara är intresserat av att göra snabba pengar, säger Søren Søndergaard och påpekar att Goldman Sachs spelade en inte så liten roll i finanskrisen.
– Då hade det trots allt sett bättre ut om man till exempel sålt till Vattenfall, som i alla fall specialiserar sig på energiproduktion och vet vad de sysslar med, säger han.
Sist men inte minst är försäljningen negativ för miljön, menar Søren Søndergaard.
– Det kommer att bli svårare att ställa om till klimatvänlig energiproduktion nu, säger han.

Per Leander

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.