“Afghanistan legaliserar kvinnomisshandel”

07 februari 2014

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

a kvinnor

Afghanistan är på väg att anta en ny lag som ger männen möjlighet att slå sina fruar, barn och systrar utan att riskera åtal, skriver tidningen The Guardian. Lagen, som antagits av de båda kamrarna i parlamentet men väntar på president Hamid Karzais underskrift, innebär rent formellt att familjemedlemmar inte får vittna mot varandra.
– Det här kommer göra att det blir omöjligt att anmäla våld mot kvinnor och barn, eftersom kvinnomisshandel oftast sker i hemmet. De mest utsatta människorna kommer att fråntas alla juridiska rättigheter, säger Manizha Naderi från kvinnoorganisationen Women for Afghan Women, till the Guardian.

Kritik kommer också från bland andra Human Rights Watch, som menar att det nu i princip ges klartecken för ”hedersmord”, då sådana fall blir helt omöjliga att ta upp i domstol, eftersom alla inblandade oftast är familjemedlemmar.
När talibanregimen störtades av USA och dess allierade, sades det ofta att kriget i Afghanistan inte bara utkämpades mot terrorismen, utan också för kvinnornas rättigheter. Den nya afghanska regeringen som nu styr med västmakternas militära stöd, verkar dock inte vilja leva upp till det löftet, påpekar Selay Ghaffar från organisationen Humanitarian Assistance for the Women and Children of Afghanistan.
– Nu gör de vad de vill, och det blir allt tydligare att regeringen varken är speciellt demokratisk eller intresserad av att stärka kvinnornas rättigheter, säger han.

Per Leander

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.