Nobbar SVT Godheten?

05 februari 2014

Film, Förstasidan, Kultur

Godheten.

Filmaren Stefan Jarl har hamnat i konflikt med SVT. I tisdags ska han ha fått besked om att hans film Godheten inte kan visas i de statliga TV-kanalerna. Enligt Stefan Jarl tycker SVT att filmen är för kontroversiell, trots att de står som medproducenter. Han skriver bland annat i ett uttalande att SVT:s chef, Eva Hamilton, hävdar att de tidigare har gjort upp om att filmen inte ska visas. Detta menar han är ren lögn.

I sitt uttalande skriver Stefan Jarl att ”Flera filmer har gjorts internationellt med ett liknande innehåll som det i Godheten, det vill säga en analys och kritik av hur kapitalet urholkat demokratibegreppet och till och med kan sägas ha tagit makten på folks bekostnad. Några av dessa dokumentärer har SVT visat om än på sen kvällstid. Varför just Godheten skulle vara kontroversiell förstår jag inte.”

Filmen hade premiär för ett år sedan och vann Svenska kyrkans filmpris 2013. Juryns motivering löd: ”Med övertygande allvar och humor skildrar Stefan Jarl i Godheten vårt penningstyrda samhälle där människan och livets värden marginaliseras. Godheten får oss att se det vi förlorar.” Själv kallar han det för en film om ”förlusten av det gemensamma”.

Stefan Jarl har bett SVT om en skriftlig motivering och väntar, i skrivande stund, på svar. Samtidigt har SVT gått ut med att filmen alls inte är stoppad, att de bara måste följa vissa riktlinjer under ett valår, då inget parti får gynnas.

Emma Lundström

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.