Ukraina: Det fascistiska våldet vardag för vänstern

24 januari 2014

Förstasidan, Intervju, Nyheter, Utrikes

Viktor Sjapinov och Maria Muratova

Viktor Sjapinov och Maria Muratova

I det allt mer högernationalistiska Ukraina har ett nytt ungt vänsterparti bildats. Det har på ett par år vuxit från en handfull medlemmar till en organisation spridd över hela landet som vill utmana borgarna, fascisterna och gammelstalinisterna. Per Leander har träffat två av ledarna för Borotba.

Vi försöker bygga en ny vänsterrörelse i Ukraina, eftersom det dominerande Kommunistpartiet är nära allierat med det styrande Regionernas parti, det största av de borgerliga partierna, säger Viktor Sjapinov och Maria Muratova som sitter med i ledningen för det nya ukrainska socialistpartiet Borotba.
Borotba betyder Kamp och bildades under 2011, som en sammanslagning av flera olika socialistiska organisationer. Den första partikongressen hölls 2012.
– Vi var olika grupper och individer som samlades till en koalition, men nu har vi enats till ett parti. Det finns inga fraktioner, men det betyder inte att alla medlemmar är likriktade. Vi kommer alla från olika politisk bakgrund med olika erfarenheter, så vi är en organisation med mångfald, säger Viktor Sjapinov.

Inom Borotba finns folk med både trotskistisk, stalinistisk och anarkistisk bakgrund, men som har enats om att historiskt tjafs inte ska stå i vägen för möjligheten att bedriva en revolutionär och modern vänsterpolitik.
En stor del av medlemmarna i Borotba kom ursprungligen från Komsomol, det ukrainska Kommunistpartiets ungdomsorganisation, efter att de tröttnat på moderpartiets ständiga kompromisser med makthavarna och uppbackning av president Viktor Janukovytj.
– Det finns många ärliga socialister i Kommunistpartiet, men de motarbetas av partiledningen som bara är intresserad av makt, pengar och sina privilegier. Så flera aktivister har nu brutit med Kommunistpartiet och gått över till oss, säger Maria Muratova.

Borotbas partiflagga

Borotbas partiflagga

– En viktig del av vår politiska kamp är att stödja arbetare direkt genom att uppmuntra bildandet av fria fackföreningar på arbetsplatserna. Flera av våra kamrater är just nu aktiva i att försöka bilda en ny fackförening för transportarbetare för att kunna bekämpa planerna på att privatisera järnvägarna, berättar Maria Muratova.
– Vi försöker också försvara industriarbetarnas jobb och de nedläggningshotade skeppsvarven i hamnarna i södra Ukraina, säger hon.

Ukraina är just nu hårt ansatt av EU och IMF med krav på nyliberala reformer, vilket skulle innebära en marknadsanpassning av skolan och sjukvården, samt sänkningar av arbetarnas löner och pensioner.
– Just nu står vi inför problemet med Ukrainas påbörjade samarbete om handelsavtal med EU. Det är ett rakt igenom nyliberalt projekt som kommer att slå sönder den inhemska ukrainska industrin och ekonomin. Det är som om det skulle slutas ett handelsavtal mellan USA och Mexiko. En stor och stark ekonomi mot en liten och svag ekonomi. Det kommer att göra den svaga ekonomin ännu svagare, säger Viktor Sjapinov.
– Vi har bedrivit informationsarbete och kampanjer mot detta avtal, och som det ser ut nu har president Janukovytj valt att avvakta med att skriva under. Det är självklart inte enbart på grund av vårt propagandaarbete, utan eftersom stora delar av den ukrainska borgarklassen också har insett att handelsavtalet skulle bli dåligt för dem, säger han.

Samtidigt finns det andra ukrainska kapitalgrupper som skulle tjäna på handelsavtalet med EU, så när president Janukovytj sköt upp beslutet att skriva under avtalet, ledde det till stora protester från den västvänliga högeroppositionen som vid årsskiftet samlade till de stora demonstrationer som fortfarande pågår i Kiev med hundratusentals deltagare.
Varför är det så många som demonstrerar för EU?
– Under många år har statspropagandan i media och skolorna påstått att EU skulle vara bra för folket. Många ukrainare vet att människorna i Västeuropa lever rikare liv än vad vi gör, och de tror att om vi går med i EU kommer de automatiskt att få det bättre. Så det var väldigt lätt för högeroppositionen att mobilisera människor till protesterna i Kiev, säger Maria Muratova.

– Vi måste verkligen betona för västerländska läsare, det starka inflytande som extremhögern har över demonstrationerna. Gemensamma slagord på torget i Kiev är ”Ära till nationen, död åt fienden”, och ”Ukraina över allt”, en variant på de tyska nazisternas ”Deutschland über alles”, säger Viktor Sjapinov.
– De här slagorden är hämtade från andra världskriget och de ukrainska nationalister som då slogs på nazisternas sida. Men många människor tycker inte alls att det är konstigt utan tar till sig av den fascistiska propagandan, även om de inte är medlemmar i det nazistiska partiet Svoboda, säger Maria Muratova.
– De senaste 20 åren har de från media, politiker, skolor och universitet bara fått höra nationalistiska tolkningar av historien. Vi har en ny generation som har växt upp med ultranationalistisk propaganda till vardags. Aggressiv ukrainsk nationalism har blivit ideologi för den nya staten, som det enda sättet att legitimera den nya borgerliga regimen efter Sovjetunionens upplösning, säger Viktor Sjapinov.

Maria och Viktor berättar att en annan grupp vänsteraktivister gick till Självständighetstorget i Kiev för att delta i protesterna mot regeringen. Men deras huvudparoll var ”För ett socialt Europa” och de hade plakat med stöd för demokratiska och sociala rättigheter, samt ett par röda fanor.
Men väldigt fort mötte de motstånd från de andra demonstranterna. De blev beskyllda för att vara provokatörer, och ett gäng kraftiga karlar från det nynazistiska partiet Svoboda slet ner deras fanor och plakat. Lyckligtvis blev de inte misshandlade, kanske tack vare de många västerländska journalisterna på plats, för högeroppositionen värdesätter att bli positivt framställda i västerländska media.

Ukraina är politiskt splittrat mellan väst, där de egentliga ukrainarna bor, och öst där majoriteten är rysktalande. Men Borotba menar att den etniska konflikten inte är så svår som den framstår.
– Vi anser inte att det är huvudproblemet, för det är väldigt nära besläktade språk och alla människor förstår varandra. Men det är borgarna som spelar på språkskillnaderna för att splittra arbetarklassen, säger Viktor Sjapinov.
Han säger att även det nu styrande Regionernas parti, som ses som det ”ryska” partiet och är populärast i öst, i hemlighet uppmuntrar radikala ukrainska nationalister för att skrämma den rysktalande befolkningen att sluta upp bakom Regionernas parti.
– Vi försöker sätta en annan agenda för ukrainsk politik. Vi säger att problemet inte är väst eller öst, utan problemet är över- och underklass, säger Viktor Sjapinov.

Till det vardagliga arbetet för Borotba hör också den antifascistiska kampen, eftersom ultrahögern just nu är så väldigt stark och det nynazistiska partiet Svoboda i vissa delar av landet är största parti.
– I vissa områden måste vi arbeta mer eller mindre under jord. Vi har tre regioner i väst där Svoboda sitter vid makten och har många anhängare som brukar överfalla våra aktivister när vi organiserar demonstrationer eller flygbladsutdelningar. Där finns det stadsdelar som kontrolleras av fascistiska banditgäng, så det är farligt att vara öppen med att man är socialist, säger Viktor Sjapinov.
– Men det är inte bara i väst som det fascistiska hotet är stort, flikar Maria Muratova in, och fortsätter:
– Nynazisterna är starka överallt i Ukraina idag. Till och med i Odessa, en rysktalande stad vid Svarta havet, har våra partimedlemmar blivit misshandlade av nazister. Så det är farligt också där, men de fortsätter ändå att arbeta politiskt.

På många sätt påminner Borotba om ryska Vänsterfonten, också ett ungt nytt vänsterparti som bildades som en sammanslagning av flera organisationer, och som tog ledningen för proteströrelsen mot Putin häromåret.
– Vi har goda kontakter med ryska Vänsterfronten. Ukrainska och ryska vänstern har alltid stått varandra nära genom likheterna i språken och historien, så det är en naturlig sak för oss att stödja varandra och samarbeta, säger Viktor Sjapinov.
– Vi stödjer dem nu under repressionen efter protesterna mot Putin, och vi brukar hålla manifestationer utanför ryska ambassaden för att uppmärksamma Rysslands politiska fångar, säger Maria Muratova.
Flera av Vänsterfrontens aktivister flydde till Ukraina när massgripandena började i Ryssland, och några av dem fick hjälp att gömma sig av Borotba.

Hur stort är då Borotba?
– Vi är runt 500 aktiva medlemmar, men vi är ett ungt parti och vi växer. När vi bildades hade vi bara ett par lokalavdelningar. Nu har vi avdelningar i nästan alla större städer i Ukraina, och vi blir fler och fler. Jag tror att efter Kommunistpartiet är vi näst största vänsterpartiet vad gäller medlemmar, inflytande och folk känner till oss, säger Viktor Sjapinov.
Han säger att partiet nu satsar på att ställa upp i val, men det är svårt på nationell nivå eftersom det krävs en registreringsavgift på runt två miljoner svenska kronor för att få ställa upp med en kandidat i presidentvalet 2015.
– Självklart är det omöjligt för oss att samla ihop två miljoner kronor. Vi får inget stöd från de rika, så det är tills vidare stopp för oss. Men i lokala val kan vi delta. Då kostar det 20 000 kronor att registrera en kandidat.

Per Leander

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.