Sydafrika: Metallfacket bryter med ANC

13 januari 2014

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

President Zuma förlorar stöd från största facket

I slutet av december höll Sydafrikas största fackförening Numsa (National Union of Metalworkers of South Africa) kongress, vilket resulterade i att Numsa nu bryter med det politiska styrande partiet ANC, som fackföreningen tidigare stått nära.
Numsas nyvalde ordförande Andrew Chirwa är mycket kritisk mot Sydafrikas president Jacob Zuma, ledaren för ANC, och efterlyser ett nytt politiskt parti för arbetarklassen. En orsak till kritiken mot Zuma och ANC är presidentens roll i massakern på strejkande gruvarbetare i Marikana 2012.

På senare tid har också en ny skandal blossat upp runt Zuma, efter att presidenten med skattebetalarnas pengar byggt ett hus till sig själv för 200 miljoner rand (120 miljoner kronor).
”Kan vi inte i det fattiga folkets namn kräva att presidenten avgår efter denna historia? Kan vi inte kräva att han avgår för att inte vanhedra Nelson Mandelas minne?” sa Andrew Chirwa på kongressen.
Men Numsa är generellt kritiskt mot att ANC, sedan segern över apartheidsystemet 1994, har förvandlats från att vara ett revolutionärt parti
för den svarta arbetarklassen, till att bli, som man ser det, ett statsbärande borgerligt parti som försvarar den vita kapitalistklassens och de utländska
imperialisternas intressen i Sydafrika.

Numsas generalsekreterare Irvin Jim förklarade vid kongressen att ”ANC måste störtas på samma sätt som apartheid störtades”, och ordförande Andrew Chirwa menade att ”Numsa har blivit den enda rösten för en massiv demokratisk revolution.”
I samband med avståndstagandet från ANC bryter nu Numsa även med Sydafrikas kommunistparti SACP, eftersom SACP med Andrew Chirwas ord har ”ätits upp av det borgerliga ANC, vars politik har lett till extrem fattigdom för de svarta arbetarna, och extrem rikedom för ett litet skikt vita”.

Senare under 2014 planerar Numsa hålla en ny kongress med syfte att bilda ett nytt socialistiskt arbetarparti. Numsa uppmanar nu också hela fackföreningsfederationen Cosatu, Sydafrikas LO, att bryta med ANC.
Andrew Chirwa menar att syftet är att ”rädda” Cosatu som är ”dödligt  paralyserad, som om organisationen blivit påkörd av ett stort tåg”.
I början av sommaren kommer Sydafrika att hålla parlamentsval, och utan stöd från Numsa och andra fackföreningar, riskerar ANC att förlora många röster från sina traditionella väljare.

Per Leander

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.