Pussy Riot uppmanar svenskar att bojkotta OS i Sotji

31 januari 2014

Förstasidan, Kultur, Nyheter, Utrikes

Masja och Nadja

I en ny video från Pussy Riot, som offentliggörs idag fredag vid en stödkonsert i Stockholm, uppmanar Masja Alyochina och Nadja Tolokonnikova svenskar att bojkotta OS i Sotji för att sätta press på Putin att frige Rysslands politiska fångar.
”Situationen i Ryssland är svår. Många sitter fängslade för att ha demonstrerat för demokrati och frihet. Det är vår plikt att kämpa och sätta tryck på myndigheterna så att de blir fria”, säger Masja Alyochina.

”De gav oss amnesti. Men de ger ingen amnesti åt dem som nu får långa straff. Det är nödvändigt att sätta allt fokus på Bolotnaja-rättegångarna”, säger Nadja Tolokonnikova och syftar på det tjugotal aktivister som sitter fängslade för att de demonstrerade mot Putin på Bolotnajatorget i Moskva den 6 maj 2012. Däribland Vänsterfrontens ledare Sergej Udaltsov, som riskerar över tio års fängelse som organisatör för protesterna.

”Regimen måste släppa våra kamrater. Vi måste visa dem att annars kommer omvärlden inte att förlåta Ryssland” säger Nadja Tolokonnikova och uppmanar därför till bojkott av olympiaden Sotji: ”Putin är mycket förtjust i sin olympiad och han är väldigt rädd att västländerna ska bojkotta OS. Vi och ni tillsammans kan kräva de politiska fångarnas frihet.”

Per Leander

, , , , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.