Och i Egypten grips revolutionärerna

Unga aktivister på Tahrirtorget i mars 2011. Foto: Emma Lundström

Att vända blicken mot Egypten gör ont. Att höra om vad som händer skär i hjärtat. För tre år sedan grät vi och skrattade om vartannat när 25 januarirevolten bröt ut, bröt sig fram, störtade Hosni Mubarak. Störtade en diktatur. Unga ansikten och knutna nävar forsade ut i medieströmmen. De var våra hjältar. Tahrirtorget var allas vårt torg. Blev symbolen för upprorsvågen i Nordafrika. Blev symbol för frihet. För demokrati. För rättvisa och jämlikhet.
Nu fängslas allt fler av de unga aktivisterna som startade upproret, som drev det framåt. Nu ställs de inför rätta. Som om de vore brottslingar. Medan världen ser på.

I somras störtades president Muhammad Mursi av armén. På julafton stämplade landets premiärminister, Hazem el-Beblawi, Muslimska brödraskapet som terrororganisation. Sedan dess har tusentals anhängare av Mursi och brödraskapet både gripits och dödats. Men de är alltså inte de enda som jagas i det ”nya Egypten”.
Bland annat har den 27-åriga cancerforskaren Mona Seif, och hennes bror, den 32-årige bloggaren Alaa Abdel Fatah dömts till ett års villkorlig dom. Målet är bara ett av alla dem som beskrivs som politiserade. Syskonen kommer från en vänsterintellektuell familj som har förföljts under både Mubarak och Mursi. För att de ifrågasätter. Höjer sina röster.

Revolutioner är inte begränsade händelser. Många skulle nog hävda att revolutionsprocessen i Egypten i viss mån fortfarande pågår. Men det börjar bli svårt när revolutionens kämpar kopplas samman med bisarra konspirationsteorier. När Al-Jazeera-journalister grips under märkliga förevändningar. När landets ledning verkar betydligt mer mån om sin makt än om folkets väl.
Den första januari demonstrerade hundratals Mursianhängare och studenter i Kairo. Polisen mötte dem med tårgas och vattenkanoner. Dagstidningarna publicerar ansikten på alltfler gripna revolutionärer. Tahrirtorgets gemenskap och demokratiska anda känns som en dröm.
Militärdiktatur är det ord som vill ha uppmärksamhet i hjärnan.

Text och foto:
Emma Lundström

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.