Mer än osmakligt att hylla Sharon

15 januari 2014

Förstasidan, Kommentar

Efter åtta år i koma avled så slutligen Israels före detta premiärminister Ariel Sharon. I lördags, 85 år gammal och fortfarande ostraffad för de krigsförbrytelser alla vet att han är ansvarig för. Strax efter twittrade vår alltid lika ivrige utrikesminister Carl Bildt följande: ”Ariel Sharon var en stor ledare av Israel. En briljant militär befälhavare, men också en klok statsman som såg nödvändigheten av fred.”Emma Lundström. Foto: Jonatan Johansson

Kritiken från människor insatta i Ariel Sharons liv och gärning lät inte vänta på sig. Att kalla en krigsförbrytare för en ”briljant militär befälhavare” är ganska magstarkt. Riktigt tondövt rentutav. Och kallt.
Det är bland annat att sopa minst 800 förlorade liv under mattan. De människor som mördades i de palestinska flyktinglägren Sabra och Shatila, Beirut, Libanon, kvällen den 16 september 1982.
Israel hade invaderat Libanon. Ariel Sharon var försvarsminister i Israel. Under hans ledning släppte den israeliska militären in en libanesisk milisgrupp i lägren. När mörkret kom och libaneserna inte längre kunde urskilja de hundratals män, kvinnor och barn de dödade, sköt israelerna upp ljusgranater över lägren, för att underlätta mördandet.
Till och med inom Israel lades ansvaret på Ariel Sharon. Han kunde ha förhindrat massakern. Istället blev han premiärminister, 2001.

Att Carl Bildt nu kallar den person som i princip utlöste den andra intifadan, år 2000 – genom en provocerande manifestation uppe på tempelberget i Jerusalem – och som, under sin tid som jordbruksminister, gjorde koloniseringen av Västbanken till Israels stora, nationella projekt, för en ”klok statsman”, det är ingenting annat än obehagligt.
Utrikesministern menar att han ville hålla ”god ton” i samband med dödsfall. Att det är brukligt. Glömmer förmodligen bort att han alls inte höll den sortens goda ton när Venezuelas president Hugo Chávez dog.
Men utrikesministern brukar komma undan med det mesta, genom sina etikettsregler och uppläxningar av journalister. Kommer undan varje gång. Vare sig det gäller olja eller krigsförbrytare.

Emma Lundström

, , , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.