Kvinnlig kroppsbehåring på återväxt?

24 januari 2014

Förstasidan, Kultur, Kulturkrönika

Illustration: Emma Lundström

Äntligen! Det kan kännas så väldigt skönt att vara långt före, eller kanske efter, sin tid, och sedan få uppleva att den hinner ikapp en. Att utandningen kommer, efter en väldigt lång inandning. Som nu, när brittiska Guardian går ut med att det är ”the year of the bush”, buskens år. Och då inte menar varken trädgårdsskötsel eller före detta amerikanska presidenter, utan det kvinnliga könshåret.

År efter år har det blivit allt mindre hår. Ben, armhålor, underarmar, kön. När alltfler ungdomar började tycka att det var konstigt och äckligt med hår mellan benen, bli chockade och besvärade av att se det, då började det kännas mer än lovligt skrämmande.
Men nu, nu leder alltså plötsligt Hollywoodsstjärnan Cameron Diaz en rörelse mot skammen som lagts på kvinnlig behåring. Skammen som hon menar kommer från hårborttagningsindustrin. Jo. Och hårborttagningsindustrin är ju en produkt av samhället, och samhället är kapitalistiskt och patriarkalt. Den första rakhyveln för kvinnor kom 1915, reklamen lät inte vänta på sig. Den så kallade ”skönhetsindustrin” ville tjäna pengar. Och det har den fortsatt med. Kvinnor förväntats i princip ha helt hårlös hud, låtsas som att den är så naturligt. Till priset av mycket pengar och smärta. Industrin vet var den kan göra vinst. Förgör självförtroenden och skapar en falsk bild av skönhet som inte stämmer överens med våra kroppar.

Nu är det inte bara Cameron Diaz som har svängt. Det har även förekommit skyltdockor med underkläder där könshåret sticker fram. Och tydligen har en marknadsundersökning visat att 50 procent av kvinnorna i Storbritannien inte rakar könet. Men ändå, 50 procent gör det, och många av dem skäms, ja, till och med äcklas av sin egen behåring. Därför att, som Guardian skriver, ”den kapitalistiska kampanjen för att övertyga oss om att kvinnligt kroppshår är onaturligt och orent, har varit alarmerande framgångsrik”. En kampanj som i viss mån nu också sträcker sig till de manliga nedre regionerna. En miljardindustri vill ha mer pengar. För den som vill göra motstånd är det väldigt lätt: låt håret vara. Bered dig på kommentarer. Stå fast.

Text och illustration:
Emma Lundström

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.