Kritik mot att LO-ledningen svänger i vinstfrågan

22 januari 2014

Förstasidan, Inrikes, Intervju, Nyheter

LO ledningen

LO ledningen

 

I början av veckan kom beskedet att LO-ledningen river upp kongressens ”non-profit”-beslut att stoppa de privata vinsterna i välfärden.
– Jag förstår inte hur man tänker, strategiskt, politiskt eller demokratiskt. Jag tolkar det som ett misstag i arbetet som inte rubbar någonting, säger socialdemokraten Daniel Suhonen till Internationalen.
– Rent taktiskt tror jag att man borde gasa nu när man har medvind. Vinstfrågan glider nyliberalerna ur händerna, då ska man flytta fram positionerna istället för att backa, fortsätter Daniel Suhonen, som leder den fackliga tankesmedjan Katalys, som har varit drivande i frågan om att stoppa vinsterna.

– Ledningen tycks ha missat beslutet vid senaste LO-kongressen, säger Lars Henriksson från organisationen Folkkampanjen för gemensam välfärd.
Det var vid LO-kongressen 2012 som medlemmarna med stor enighet beslutade att sätta stopp för att privata riskkapitalistbolag får göra vinster på vård och skola, på skattebetalarnas bekostnad. LO-ledningen såg till en början ut att vara med på noterna, eftersom trycket från medlemmarna och gräsrötterna var så starkt. Det finns också opinionsundersökningar som visar att en majoritet av svenska folket, inklusive många borgerliga väljare, är emot vinsterna.
– Man blir chockad när ledningen så fräckt går emot medlemmarnas beslut. Det är ett totalt överkörande av demokratin, säger Lars Henriksson.

Varför gör de så här tror du?
– I första hand eftersom LO-ledningen sitter i knäet på socialdemokratiska ledningen och är mer lojal med den än med medlemmarna. S-ledningen vill inte att vinsterna ska bli en valfråga, så därför gör nu LO-ledningen allt de kan för att stryka frågan, säger Lars Henriksson, och fortsätter:
– I andra hand gör de detta eftersom de faktiskt tycker så här. De ser det kapitalistiska systemet som den enda vägen, och tänker ”det som är bra för företagen, är också bra för arbetarna”. Det visar hur oerhört snabbt de nyliberala idéerna har slagit igenom och trängt undan alla andra alternativ.

LO:s vice ordförande Tobias Baudin, som i Dagens Nyheter (20/1) var den från LO-ledningen som först gick ut med beskedet om att man inte längre vill införa förbud, utan istället tänker sätta sig enligt ”svensk modell” och förhandla med skol- och vårdkapitalisterna så att de inte ska ta ut så höga vinster.
– Det är en absurditet. Företagen finns ju där för att göra vinst, inget annat, säger Lars Henriksson.

Vad kan de som är emot vinsterna nu göra?
– Just det som vi gör i Folkkampanjen för gemensam välfärd. Att bygga en bred folkrörelse underifrån som motsätter sig de privata vinsterna i välfärden och som kan trycka på ledningen i våra fackföreningar och försöka få S-ledningen att förstå att det här är en fråga de kan vinna valet på, säger Lars Henriksson.

Daniel Suhonen är inne på samma spår.
– Den omtumlande stora majoriteten vanliga väljare, medlemmar och förtroendevalda i S och LO och V, och som sträcker sig ända in i borgerligheten, har ingen anledning att stanna upp, säger han.
– Vinstdriften är ett hot mot kvalitén i välfärden. Risken som jag som socialdemokrat ser är att S framstår som alltmer offside för många LO-medlemmar, som kan välja Vänsterpartiet eller Mp som är tydligare.

Fackförbundet Handels var ett av de LO-förbund som drev igenom non-profit-principen vid kongressen 2012.
– Jag förstår inte vad de menar med det här utspelet. Jag utgår från att det beslut som antogs demokratiskt på kongressen fortfarande gäller, inget annat, säger Handels förbundsordförande Lars-Anders Häggström till Internationalen.

Per Leander

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.