Kjell Östberg: ”Vi måste förstå vad som händer nu”

Kjell Östberg

Kjell Östberg

 

I helgen anordnar Socialistiska partiet en vinterskola i Stockholm. Temat för studierna är hur sociala rörelser kan påverka samhällsutvecklingen.
– Kunskaperna om hur man har åstadkommit sociala, politiska och ekonomiska förändringar bör studeras. Vi ska diskutera de sociala rörelsernas utveckling och läge idag, säger Kjell Östberg som är en av initiativtagarna.
Han är professor i historia vid Södertörns högskola och har bland annat skrivit boken 1968 – När allting var i rörelse. Sextiotalsradikaliseringen och de sociala rörelserna.
– Men syftet är inte att vara nostalgisk och tillbakablickande. Även om vi börjar med en historisk genomgång ligger inte tyngdpunkten i det gamla utan i att förstå vad som händer nu, säger Kjell Östberg.

De sociala rörelser som växte fram på sextiotalet och förändrade vårt samhälle då var bland annat kvinnorörelsen, ungdomsrörelsen, och de breda folkrörelserna för fred och mot kärnkraft. Idag är miljökampen och försvaret av välfärden exempel på sociala rörelser, menar Kjell Östberg. Men det finns också ett nytt växande intresse för socialism.
– Av reaktionerna att döma är det ett ökat intresse för marxism och socialism idag, säger Kjell Östberg.
– Marxkonferensen som ABF anordnade i höstas fick ett enormt genomslag med tusen deltagare som satt och lyssnade på ofta ganska avancerade föreläsningar. Och Socialistiskt forum som ABF håller varje år drar alltid fullt med folk.

Vad tror du det beror på?
– Det finns ett uppdämt missnöje med den politik som förts de senaste åren, inte bara av borgarna utan även med socialdemokratin som för många inte längre känns som ett alternativ, säger Kjell Östberg.
Men det som händer i Sverige är bara ett svagt återsken av vad som händer ute i världen, med de allt starkare proteströrelserna i Sydeuropa eller den arabiska våren, menar Kjell Östberg.
– Därför ska vi också diskutera den internationella radikaliseringen och den arabiska revolutionen, säger han.

Bland de andra föreläsarna märks Internationalens gamla chefredaktör Eva Nikell som ska berätta om kvinnokamp igår och idag; författaren och debattören Andreas Malm som ska prata om klimatfrågan; metallaren Peter Widén som berättar om facklig kamp, samt läkaren Maria Sundvall och volvoarbetaren Lars Henriksson som båda är aktiva i Folkkampanjen för gemensam välfärd.
– Jag hoppas att många unga kamrater kommer, men också att de äldre dyker upp, säger Kjell Östberg.

Per Leander

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.