Egypten: ”Revolutionens motståndare har makten”

24 januari 2014

Förstasidan, Intervju, Nyheter, Utrikes

Mostafa Mohie. Foto: Emma Lundström

Förutom att jaga både Muslimska brödraskapets medlemmar och revolutionens unga, har militärregimen i Egypten infört en strängare lag mot demonstrationer. Strax före julafton dömdes de första tre aktivisterna under den nya lagen, utan att ha fått kontakta sina advokater eller familjer. De fick böter och fängelse. Tre år av hårt straffarbete. För att ha deltagit i en otillåten demonstration. Amnesty International kallar dem samvetsfångar som i all fredlighet utövat sin rätt till mötesfrihet.

En avstannad revolution. Tillbakagång till det gamla systemet. Allt hårdare repressalier mot dem som försöker protestera. Alltfler dödade. De bilder från Egypten som målats upp i västerländsk media har stadigt blivit allt mörkare under ganska lång tid nu. Men hur upplevs situationen inifrån? Är det hopp eller hopplöshet? Eller både och?
Den egyptiske journalisten och revolutionäre socialisten Mostafa Mohie hade hoppet lysande i ögonen när Internationalen träffade honom i mars 2011, som så många andra, då. Revolutionen hade öppnat munnarna, människor vågade tala igen. Och alla ville tala om en ljusare framtid. Om allt som hade vunnits, och som skulle komma att vinnas.
Sedan hände Muslimska brödraskapet och Muhammad Mursi. Sedan hände militären, igen. Och när Mostafa Mohie nu ger en bild av läget i landet är tonerna dova.

– Situationen är väldigt mörk just nu. Under slagordet ”kriget mot terrorismen”, försöker makten kontrollera hela det offentliga rummet, säger han och förklarar att regimen, förutom att attackera islamistiska protester – där de dödar tiotals människor och griper flera hundra varje vecka – så har polisstyrkorna vid åtskilliga tillfällen också tagit sig in på universiteten igen i samband med sammandrabbningar mellan poliser och studenter som är Mursianhängare. Samtidigt pågår en medial smutskastningskampanj mot aktivister från Sjätte aprilrörelsen, revolutionära socialister och 25 januarirevolutionen:
– All media, även den privata, är en propagandamaskin nu. För armén, polisen och regimen. Deras enda slogan är ”kriget mot terrorismen”.

Han ger som exempel att hela mediasfären propagerade ihärdigt för den nya konstitutionen som folket sedan röstade igenom den 15 januari:
– De attackerade alla som var emot konstitutionen och polisen grep över tjugo aktivister som delade ut flygblad där de uppmuntrade människor att säga ”Nej” i omröstningen, eller att helt bojkotta den.
Den nya konstitutionen ersätter den som röstades igenom under det Muslimska brödraskapet, och den har kritiserats för att gynna armén snarare än folket.
Mostafa Mohie menar att majoriteten av de sekulära politiska partierna ställer sig på maktens sida mot Muslimska brödraskapet, vilket försvagar oppositionen, enligt honom:
– Vad jag kan säga är att revolutionens motståndare – affärsmän, armén, polisen, de statliga institutionerna, människor från den gamla regimen – är enade i sina försök att kontrollera situationen och ta tillbaka hela makten.

Förtrycket och isoleringen gör att den revolutionära rörelsen inte kan göra så mycket för tillfället, förklarar Mostafa Mohie och pekar särskilt på den nya lagen mot demonstrationer och protester, och det faktum att alltfler aktivister från rörelsen grips och ställs inför rätta. Frågan som dyker upp är om gripandena leder till en allt större tystnad, en ökande rädsla. Det gör det, menar Mostafa Mohie. Samtidigt ser att han att folk i allmänhet främst vill ha stabilitet:
– De ville ha ett slut på Muslimska brödraskapets mardröm. De såg dem som terrorister och patrioter, på grund av de bombdåd de förknippas med. De allra flesta människor har påverkats av mediebilden. Folk är trötta, den ekonomiska situationen är dålig, de söker efter stabilitet. Därför accepterar de regimens beteende, i hopp om att den kommer att upprätta någon sorts stabilitet och få saker och ting att gå i en bättre riktning. Av den anledningen röstade folket för konstitutionen.

Men det finns fortfarande en revolutionär front. Mostafa Mohie berättar att den bildades för några månader sedan, efter våldsamheterna i samband med Mursianhängarnas protester. Den består av The Revolutionary Socialists, Sjätte aprilrörelsen, fristående vänstermänniskor och Aboul Fotouhpartiet, ungefär ”Partiet för Ett starkt Egypten”.
Sammanslutningen är emot militärens roll, mot det Muslimska brödraskapet, och den gamla regimen. I början deltog ett tusental människor i frontens protester. Men regimen var snabb med att attackera rörelsen, slå ned demonstrationerna, gripa vissa av ledarna och förfölja andra genom smutskastning i media. Det gör arbetet svårt för den revolutionära fronten.

Den nya lagen mot demonstrationer gör saker och ting ännu svårare. Mostafa Mohie menar att en sådan lag diskuterades även under SCAF:s tillfälliga regering, och senare Mursis tid vid makten. Då lyckades de aldrig införa den. Något den nya regimen sett till att ändra på:
– Det rör sig inte om en lag som ska sätta ramar för protester, utan förhindra dem, göra det till en olaglig handling att demonstrera. Det är hela poängen. Lagen har gett polisen makt att neka till varje form av protest, och att sätta hårdare straff mot den som demonstrerar utan tillstånd. Många aktivister och oppositionsledare står inför rätta nu, på grund av den här lagen.

Text och foto:
Emma Lundström

Tidigare i Internationalen:

Och i Egypten grips revolutionärerna

Direkt från Kairo

Och i Egypten är kulturdepartementet ockuperat

Mostafa Mohie om läget i Egypten: “Folk kan inte fortsätta att protestera fredligt om de inte får någonting”

Egypten: Salafister hetsar mot strejkande arbetare

Protester! Protester! Protester!

“Revolutionen är ett pågående tillstånd”

Strejk pågår!

Kreativ hjärna i revolutionens tjänst

De talar om uppror

Kvinnor i samtal

De bröt rädslans barriärer

Tills drömmen går i uppfyllelse

Egyptisk revolutionär får pris

Premiärvisning av Zero Silence

Tahrirandan fotograferad

En andra revolution i Egypten

”Regimen existerar fortfarande, den har fortfarande makten”

“Många har försökt stjäla vår revolution”

Nawal El Saadawi på besök i Sverige: ”Priset för en revolution är väldigt högt”

Lagförslag om förbud mot strejker och demonstrationer

Bortanför Tahrir

“Vi vill ha en ledning som vi litar på”

WELCOME TO EGYPT! Welcome to our revolution!

Kvinnorna i Kairo firar 8 mars

När vi är detsamma som ni

Ögonblick på Al-Jazeera: kontrarevolutionen anfaller

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.