Aborträtten hotad i Spanien

13 januari 2014

Förstasidan, Nyheter

20 December Demonstration för rätten till fri abort i Vigo, i Galicien.

20 December Demonstration för rätten till fri abort i Vigo, i Galicien.

•Högerregeringen vill begränsa aborträtten drastiskt i ett nytt lagförslag •”Kvinnorörelsen måste kämpa för att stoppa lagen”
•”Det hårdaste slaget mot aborträtten sedan Francodiktaturen”

Den spanska regeringen har lagt fram ett förslag om starkt begränsad aborträtt. Förslaget som kom 20 december har väckt starka reaktioner i Spanien. Också utanför Spanien har protester genomförts, till exempel utanför spanska ambassaden i Paris 27 december.
Lagförslaget uppfattas som en hård attack mot den redan ganska begränsade aborträtten i Spanien. Högerregeringen, ledd av Partido Popular, kallar lagen ” Skydd för den oföddes liv och den gravida kvinnans rättigheter”.
Kvinnorörelsen i Spanien och en stor del av vänstern vill stoppa lagen och förklarar att det är den största attacken mot rättigheterna på detta område sedan Francodiktaturens dagar.

En första förbättring av den tidigare lagen kom 1985 då den dåvarande regeringen ledd av socialdemokratiska PSOE (Spanska socialistiska arbetarepartiet) tillät abort inom tolv veckor vid våldtäkt och inom 22 veckor vid fosterskador. Men abortfrågan låg kvar inom strafflagstiftningen.
Avkriminalisering, tillgänglighet inom den offentliga sjukvården och inga villkor eller begränsningar, det var de krav som den spanska kvinnorörelsen fortsatte att kämpa för. Det tog 25 år för PSOE att lyssna till kraven, och 2010 kom en något förbättrad version av lagen. Inom 14 veckor kunde kvinnor avbryta en graviditet utan att uppge något skäl. Vid fosterskador eller hot mot kvinnans hälsa kunde hon få tillstånd till abort till och med vecka 22. Men abortfrågan låg fortfarande kvar inom strafflagen.

Den spanska högern och den katolska kyrkan är starka krafter. PSOE vågade inte ändra på regler som hindrade kvinnor under 18 att avbryta en graviditet utan föräldrarnas vetskap. Det krävdes också en tre dagars betänketid.
Partido Popular kom till makten igen 2011 och lovade att ändra abortlagen. Justitieminister Gallardón hävdade att ”moderskapet gör kvinnorna till riktiga kvinnor” och lovade att ändra PSOEs lag som var ”mot livet”.
Enligt den information som nu framkommit ska den nya lagen ta bort 14-veckorsregeln och bara godkänna abort i två fall: om kvinnan har blivit våldtagen, men bara under de första 12 veckorna och förutsatt att kvinnan gjort polisanmälan. Enligt vissa uppgifter ska kvinnan också visa att graviditet efter våldtäkt innebär en risk för hennes fysiska eller mentala hälsa. Det andra fallet handlar om risk för kvinnans fysiska eller mentala hälsa och kan ge tillstånd till abort upp till vecka 22. Sju dagars betänketid skulle införas.
Protesterna kommer inte bara från kvinnorörelsen och vänstern, också inom Partido Popular höjs röster mot förslaget.

Hur det kommer att gå med lagförslaget är inte uppenbart. Det ser alltmer ut som om stödet främst kommer från den hårdaste högerflygeln inom Partido Popular.
Och det är dags att bygga en bred proteströrelse mot lagen, säger Sandra Esquerra, kvinnoaktivist och medlem i Izquierda Anticapitalista, på sin blogg.
– Mycket av det staten (och kyrkan) vill reglera genom förbud reglerar sig självt genom sunt förnuft. De envisas med att skäl och begränsningar krävs för att hindra kvinnor från skaffa sig abort när som helst eller bara genom en ren nyck.
– Men vem genomgår en abort av en ren nyck? De flesta väljer de första veckorna, och det är varken jag, en domare eller en präst eller en politiker som ska bedöma deras skäl, tidpunkten eller deras mentala tillstånd.
– Vad vi alla måste se till att bli av med är tystnaden, lögnerna, hyckleriet och den dubbelmoral som har omgivit sex i vårt land så länge. Det är vi som måste se till att ungdomarna får tillgång till upplysning så att de kan ta sunda, ansvarsfulla beslut byggda på kunskap i sin tillvaro.

Gunvor Karlström

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.