Venezuela: Seger för Maduro i lokalvalen

13 december 2013

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

 

Det skulle bli en folkomröstning riktad mot regeringen. Under hela kampanjen propagerade den borgerliga oppositionens ledare och deras massmedia för att lokalvalen måste bli en misstroendeförklaring mot president Maduro. Men det blev inte så.
Hur stor regeringens seger blev kan kanske diskuteras. Enligt borgerlig press fick regeringspartiet, PSUV, 4 584 477 röster (44,16 procent av rösterna) och den borgerliga oppositionens MUD 4 252 082 (40,86 procent). Vid sidan av dem fick kommunistpartiet 1,6 procent och andra organisationer 13,36 procent av rösterna. Valdeltagandet var 59 procent.
Om vi däremot räknar samtliga röster som las på PSUV:s borgmästar- och lokala kandidater (som stöddes av flera andra politiska organisationer inom den bredare ”stora patriotiska fronten”, GPP) ökar siffran till 5 111 336 röster eller 49,72 procent av samtliga. Den totala borgerliga oppositionen samlade 4 435 097 röster, 42,72 procent. Detta är den rimligaste siffran.
Sedan återstår drygt 8 procent, som gick till oberoende kandidater. Om också dessa oberoende ”fördelas” mellan de som stöder en fortsatt ”bolivariansk revolution” och de som måste beskrivas som kontrarevolutionärer, hävdade president Maduro under valnatten att stödet för regeringen är 54 procent och 45 procent för oppositionen. Men det bygger på rena spekulationer om hur de oberoende kandidaterna kommer att förhålla sig i konkreta politiska strider.
När 97 procent av rösterna räknats hade PSUV vunnit 210 av de totalt 335 borgmästarposterna, MUD 53 och andra partier 8. (De övriga var inte färdigräknade). Däremot vann MUD i landets tre största städer: stor-Carácas, Maracaibo och Valencia.

Segern var ett resultat av de praktiska åtgärder regeringen tagit mot den utbredda korrup­tionen, skärpt priskontroll riktad mot de privata bolagens ockerpriser (på mellan 1 000 och 3 000 procent över importpriset) och valutaspekulationen.
Då siffrorna från den första räkningen presenterades under söndagskvällen slutade den borgerliga oppositionens ledare plötsligt att använda ordet ”folkomröstning”. Av nitton val/folkomröstningar under de senaste 14 åren var det här den artonde gången de förlorade.

Rolf Bergkvist

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.