Vad innebär Putins amnesti?

11 december 2013

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Nadja

Rysslands president godkänner en amnesti för tusentals fångar. Men bara en handfull politiska fångar kan bli benådade. Rättegången mot vänsterledaren Sergej Udaltsov börjar snart.

I samband med 20-årsdagen av ryska konstitutionens antagande den 12 december, har president Putin utfärdat en amnesti som omfattar runt 25 000 fångar, huvudsakligen vanliga småkriminella. Men precis som Internationalen redan för två veckor sedan vågade hoppas, kommer de två kvinnorna i Pussy Riot också att kunna benådas.
Att Pussy Riot friges är goda nyheter, speciellt med tanke på att Nadja Tolokonnikova blev svårt sjuk efter sin hungerstrejk härom månaden. Men Pussy Riot skulle ändå släppas i mars nästa år, så Putin har inget att förlora på att benåda dem ett par månader i förtid.

Amnestin betyder alltså inte att Putin plötsligt har blivit barmhärtig, utan är en del i ett cyniskt spel som går ut på att blidka Väst, samtidigt som han på hemmaplan kan spela ut oppositionens olika grupper mot varandra.
– Huvudpoängen med Putins amnesti är att visa för Väst och de ryska liberalerna att han inte alls är omöjlig, utan kan kompromissa, säger Aleksej Sachnin från ryska Vänsterfronten, som själv söker politisk asyl i Sverige.
– De är också ett försöka att spela ut den moderata oppositionen mot den radikala, och regimen hoppas därmed kunna intensifiera repressionen mot den radikalare delen av oppositionsrörelsen, säger han.

När förslaget om amnesti togs upp tidigare i år, på initiativ av människorättsgrupper och med stöd i duman från Kommunistpartiet, handlade det framför allt om att släppa politiska fångar och de oppositionsledare som sitter fängslade för sin roll i den massiva proteströrelsen mot Putin vintern 2011-2012. Det vill säga de 28 så kallade Bolotnajafångarna som greps vid en massdemonstration mot Putin på Bolotnajatorget den 6 maj 2012.
Dessutom föreslogs det att 250 000 vanliga fångar skulle friges ur Rysslands överfyllda fängelser. Den av Putin nu godkända amnesti blev en light version som bara omfattar en tiondel av den ursprungliga planen. Dessutom släpps nästan inga politiska fångar. Åtta av de minst kända Bolotnajafångarna har föreslagits kunna få amnesti, förutsatt att de erkänner brott som de inte har begått och därmed kan dömas först. Och eftersom det hur som helst kan ta sex månader att verkställa amnestin, är det möjligt att inte ens Pussy Riot påverkas i slutändan.

Vad gäller Putins verkliga fiender finns det ingen amnesti att få. Det står klart för gamla oppositionella som oligarken Michail Chodorkovskij, som en gång var Rysslands rikaste man, men som 2003 fängslades för att han utmanade Putin politiskt. Mot honom förbereds det till och med nya åtal, vilket tyder på att han kanske aldrig kommer att bli frisläppt.
Men framför allt gäller det den nya unga oppositionen som växte fram under proteströrelsen. Antikorruptionsaktivisten och nationalisten Aleksej Navalnyj, som dömdes till fem års villkorligt fängelse, och därmed visserligen är på fri fot, får ingen amnesti. Det betyder att regimen när som helst kan omvandla hans villkorliga dom till riktigt fängelsestraff, och således har honom i sitt grepp.

Sergej Udaltsov

Sergej Udaltsov

Men framför allt gäller amnestin inte för Vänsterfrontens ledare Sergej Udaltsov, den huvudåtalade i Bolotnajarättegången, som sedan i februari har hållits i husarrest. Åtalet mot honom är nu klart och rättegången kan inledas redan i december.
Sergej Udaltsov kommer att åtalas som ”georgisk agent” som försökt leda ett ”uppror mot staten” genom att ”storma Kreml” i samband med demonstrationen den 6 maj 2012.
– Bevismaterialet mot honom omfattar 85 volymer i skrift samt över 400 timmar videomaterial, säger hans försvarsadvokat Violetta Volkova, och påpekar att hon inte har en chans att sätta sig in i allt innan rättegången börjar.

Sergej Udaltsov riskerar att dömas till över 15 år i något av Rysslands hårdaste fängelser, vilket i praktiken kan bli ett dödsstraff.

Per Leander

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.