Ukrainska Vänstern: “De kan förstöra vårt monument, men de kan inte döda våra idéer!”

08 december 2013

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Lenin Kiev

Den barbariska förstörelsen av Leninmonumentet i Kiev utfördes av fascistiska fotsoldater från det nynazistiska partiet Svoboda och andra högerextremistiska organisationer. Denna händelse avslöjar nu oppositionens rätta ansikte. Trots att majoriteten är vanliga medborgare som deltar i protesterna, blir det politiska ledarskapet för rörelsen allt tydligare ultranationalistiskt. Från talarstolen på Självständighetstorget hörs slagord som ”Leve nationen! Död åt fienden!” och ”Ukraina över allt!” Dessa slagord som tidigare bara hördes vid små nynazistiska sammankomster skanderas nu inför hundratusentals åhörare.

Nyheten om attacken mot det kulturhistoriska Leninmonumentet har inte fördömts av oppositionsledarna på Självständighetstorget. Tvärtom. Oppositionens liberaler hyllar nu sina nazistiska allierade i den gemensamma kampen. Svobodas inflytande över oppositionsrörelsens officiella ståndpunkter blir allt mer tydliga.

Vi ser också hur de europeiska politiska ledarna i EU inte bara förringar den fascistiska närvaron i den ukrainska oppositionsrörelsen, utan att man nu också öppet stödjer deras handlingar, och därmed gör sig brottsligt skyldiga vad gäller att lägga sig i ett lands interna affärer.

Händelsen den 8 december blev en vattendelare, för nu står det klart vilka som står för frihet och demokrati, och vilka som helt enkelt bara försöker erövra makten med våld, trots vackert tal om ”europeiska värderingar”. Liberalerna i Ukraina har visat att de är villiga att gå samman med fascisterna. För vänstern och de demokratiska krafterna måste detta bli en viktig lärdom.

Monumentet över Lenin var inte bara ett stycke sten. Det var en symbol för idéerna om social frigörelse, jämlikhet och folklig demokrati; en symbol för drömmen om ett nytt samhälle utan fattiga och rika, fritt från nöd och exploatering. Det var ingen slump att Lenin, som en symbol för socialismen, valdes ut som objekt för de högerextrema styrkornas attack. Att fascisterna nu blir allt mer våldsamma är resultatet av den uppmuntran de får från den liberala delen av oppositionen.

Vi uppmanar alla vänstermänniskor, demokrater och anhängare av social rättvisa till enighet och samling för att bemöta den fascistiska frammarschen.

De kan förstöra vårt monument, men de kan inte döda våra idéer!

Uttalande från det ukrainska anti-stalinistiska vänsterpartiet Borotba angående förstörelsen av Leninstatyn i Kiev den 8 december.

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.