Tyskland har en regering: Den stora koalitionen är tillbaka

20 december 2013

Förstasidan, Kommentar, Nyheter, Utrikes

Merkel

▶Tre månaders förhandlingar mellan partierna efter vaket
▶Tyska socialdemokrater lät medlemmarna rösta om koalitionen
▶Oppositionen blir svag – och missgynnas av en mängd regler

 

Efter tre månader är nu den tyska regeringen klar. Angela Merkel blev under tisdagen 17 december för tredje gången tysk förbundskansler med 462 röster för och 150 emot (nio nedlagda) i förbundsdagen, och den nya ”stora koalitionen” avlade sina regeringslöften.
Det tog tre månader av förhandlingar. Samråden med drygt 70 förhandlare slutade med en överenskommelse på 185 sidor. I den överenskommelsen hade SPD (socialdemokraterna) fått igenom en gemensam minimilön, som skall vara klar till 2017.

CDU (Kristligt demokratiska unionen – det ledande borgerliga partiet som kan stödja sig på ett valresultat på 45,5 procent mot SPD:s 26 procent) fick löfte om att skattehöjningar inte skulle förekomma (SPD hade flera sådana i sitt valmanifest), och CSU (CDU:s systerparti i Bayern) fick igenom sitt huvudkrav om en bilskatt för utländska bilar. En starkt omdiskuterad reform, som enligt många strider mot EU-bestämmelserna.

Efter att CDU/CSU och SPD kommit överens skulle SPD hålla en medlemsomröstning bland sina 470 000 medlemmar. Den skedde under tiden 6-12 december och slutade med en klar seger för att godkänna överenskommelsen med 76 procent mot 24 procent. SPD har ju redan tidigare ingått en stor koalition med CDU, men med ett förkrossande dåligt resultat den gången, åren 2005-2009. Det skrämmer en smula, men Sigmar Gabriel – den ledande socialdemokraten – är helt förvissad om att lyckas bättre den här gången.
Han har fått posten som vice förbundskansler och chef för arbets- och energidepartementet. Som bland annat har att avsluta kärnkraftproduktionen till 2020.

Valet hade ju slutat i en låst position. Visserligen hade CDU/CSU slutat med en klar valseger, men CDU:s tidigare samarbetspartner FDP (liberaler) åkte ut ur förbundsdagen på grund av femprocentspärren, så nu återstod bara fyra partier. Koalition med MP (miljöpartiet) hade diskuterats, men så tog förhandlingarna med SPD fart.

Men kontakten har hållit i – den 15 januari möts de båda partierna till överläggningar med sikte på delstatsvalen under 2014. Visserligen fanns det en svag majoritet för en så kallad röd-rödregering, det vill säga med att ta in Vänsterpartiet (die Linke) tillsammans med MP och SPD, men det stötte på motstånd från SPD.
Alltså en stor koalition, Alla hade sett fram emot den socialdemokratiska omröstningen, Trots att hela socialdemokratiska ungdomsförbundet (55 000 medlemmar) och spridda lokalorganisationer var emot, så förde de tusentals möten som genomfördes av partieliten med vikten av att rösta ja till det lyckade resultatet.

På mötena ställdes frågan: ”Vill ni att vi inte skall kunna genomföra minimiavtalen?” Men det ville den övervägande delen av de socialdemokratiska röstande. Nejsidan menade att av de cirka 100 000 som inte röstade så fanns nejsägarna i majoritet. Det lönade sig inte att delta, ansåg de.
Den stora koalitionen för med sig att die Linke blir det främsta oppositionspartiet. Till oppositionssidan hör även MP. Oppositionen blir svag – och missgynnas av en mängd regler. Bland annat kan inte oppositionen välja undersökningsutskott (ungefär motsvarande konstitutionsutskottet, fast enbart för oppositionens räkning) – till detta krävs en fjärdedel av ledamöterna och oppositionen har cirka 20 procent. Det har framförts flera förslag för att ta bort en del av de begränsande reglerna. En demokrati kräver en stark opposition, hävdas det.

Bert Karlsson

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.