Svenska och ryska nazister i nära samarbete

20 december 2013

Förstasidan, Nyheter

▶ Organisationen ”Ryska National-Socialister i Sverige” samarbetar med SMR
▶ Rysk nazist utbildade svenska nazister i närstrid inför attacken i Kärrtorp
▶ ”Dagens Sverige och dagens Ryssland behöver en ny Karl XII”

 

SMR Nazister från Svenska Motståndsrörelsen marscherar genom Stockholm den 9 november 2013.

SMR Nazister från Svenska Motståndsrörelsen marscherar genom Stockholm den 9 november 2013.

Bara några timmar efter nazistattacken i Kärrtorp i söndags publicerar den ryska nazistsidan RNS (Ryska National-Socialister) en hyllning till ”den svenska motståndsrörelsens aktion” i Stockholm. I texten påstås att ungefär tvåhundra ”bolsjeviker” hade samlats tillsammans med ”bögar och andra halvmänniskor” till en ”kommunistisk manifestation mot den vita rasen”.
Texten är undertecknad av ”Ryska National-Socialister i Sverige”. Enligt källor till Internationalen finns det också en handfull ryska nazister bosatta i Sverige sedan ett par år tillbaka. De senaste åren har det utvecklats ett nära samarbete mellan ryska nazister och de svenska nazisterna i Svensk Motståndsrörelse (SMR).

På både den ryska nazistsidan RNS och den svenska nazistsidan Nordfront kan man läsa att Svenska Motståndsrörelsen under två dagar i slutet av november höll ”realistiska närstridsövningar” i Skellefteå. ”Stridsövningarna” inkluderade närkamp med kniv för att bekämpa ”de svarta banditerna”, och den som höll i ”utbildningen” var en ”erfaren instruktör” inbjuden från Ryssland.
Troligen hade flera av de nazister som deltog vid attacken i Kärrtorp ett par veckor senare varit med vid stridsträningen i Skellefteå och fått instruktioner av den ”erfarne” ryska nazisten i gatukamp.

Tidigare samma månad, den 4 november, hölls den nazistiska Ryska Marschen i Moskva, vilket hyllas av de svenska nazisterna i SMR som en stor framgång: ”Både i nyrekrytering och i allmänhetens medvetande har nationalisterna positionerat sig som en starkare kraft. I Moskva visade fler än 20 000 ryssar öppet sin patriotism”, skriver svenska Nordfront, och fortsätter:
”Den årliga traditionen där ryssar visar sin nationella stolthet har vuxit sedan starten trots att deltagande i marschen är kopplat till risker. Detta var inget som regimen önskade när Nationella enhetsdagen den 4 november gjordes till helgdag 2005, samma år som ryska marschen gick av stapeln för första gången. (…) Även om regimtrogen media smutskastar ryska marschen och dess deltagare så har nationalisternas närvaro under Nationella enhetsdagen fastnat i folks medvetande. Situationen i Grekland med Gyllene Gryning har visat på att rörelser kan växa fortare än någon kunnat förutspå. Kan det öka i Grekland så kan det också öka i Ryssland.”

Vad gäller svenska och ryska nazisters stöd till det grekiska nazistpartiet Gyllene Gryning, kan man också läsa på RNS-hemsidan att ”Ryska National-Socialister i Sverige deltog aktivt vid demonstrationen utanför (grekiska) ambassaden” i Stockholm den 30 september 2013.
Det var en demonstration som anordnades av det nazistiska Svenskarnas Parti till stöd för de grekiska nazister som greps för mordet på den antifascistiske rapparen Pavlos Fyssas. En liknande men mycket våldsammare nazistdemonstration hölls en knapp månad senare utanför grekiska ambassaden, den på Kristallnatten den 9 november, arrangerad av Svenska Motståndsrörelsen.

Enligt RSN ska även aktivister från ”Ryska National-Socialister i Sverige” ha deltagit i det nazistiska ”medborgargarde” med ett hundratal högerextremister, som drog runt i Stockholms södra förorter i somras ”för att röja upp bland kackerlackorna”, under efterspelet av de så kallade Husbykravallerna.
Och den 16 september höll ryska nazister en manifestation utanför svenska ambassaden i Moskva under parollen ”Stoppa misshandeln av svenska medborgare i Umeå”, efter att en handfull demonstrerande nazister från Svenska Motståndsrörelsen jagats bort av arga umebor.

Trots alla krig mellan Sverige och Ryssland i historien, vilket nationalister på båda sidor ofta håller i färskt minne, har de ryska och svenska nazisterna nu lagt gamla oförrätter åt sidan. När Föreningen Nordiska Nationalsocialister höll en manifestation till Karl XII i Kungsträdgården i Stockholm den 30 november 2012, deltog även den ryske nazisten Stanislav Vorobjev.
”Dagens situation i Europa tvingar oss att glömma bort historiska tvister och oförrätter. Allt detta måste vi lämna åt det förflutna. Idag står vi framför en fara som hotar själva existensen av den vita rasen på den europeiska kontinenten”, skrev de ryska nazisterna i ett uttalande som publicerades av svenska Nordfront.

De syftar här på ”invasionen av den islamska världen i Europa” och de ryska nazisterna skriver: ”För att kunna stoppa invasionen behövs nationalistledare med djärvhet och styrka som Karl den tolfte visade. Precis en sådan typ av ledare behöver dagens Sverige och dagens Ryssland.”

Internationalen

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.