Socialistisk seger i Seattle

07 december 2013

Förstasidan, Kommentar, Nyheter, Utrikes

Sawantsvv

Kshama Sawant från Socialist Alternative valdes till kommunfullmäktige. Gick till val för höjda löner, höjda skatter och bättre kollektivtrafik. Barry Sheppard: ”En historisk händelse, men den ska heller inte överskattas”

Socialisten Kshama Sawant valdes den 24 november in i kommunfullmäktige i Seattle, en av USA:s största städer. Man måste gå tillbaka till första halvan av 1900-talet för att se något liknande i USA:s historia.
Sawant, som föddes i Indien men nu är amerikansk medborgare, ställde upp i valet i egenskap av aktivist. Hon blev något av en lokalkändis som en av ledarna för Occupy-rörelsen i Seattle 2011, då man tog över en park centralt i staden och ett campusområde.

När Occupy-rörelsen började tappa kraft, fortsatte många av dessa aktivister med politiskt arbete på andra fronter. Det rörde sig om kamp mot nedläggningar av arbetsplatser, stöd för strejker bland snabbmatsrestaurangarbetare, och protester mot miljöfarliga utsläpp från tåg på väg genom Seattle med exportvaror till Asien.
Sawant har stått i centrum för detta politiska arbete, och de aktivister hon jobbade med, utgjorde kärntrupperna i hennes valkampanjsarbete.

Sawants valkampanj gick ut på ett program med omedelbara krav som var relevanta för de arbetare som drabbas av dagens nedskärningar, samtidigt som ojämlikheten ökar och börsmarknaden slår nya rekord.
Det var tre huvudkrav: att höja minimilönen till 15 dollar i timmen (från dagens 9 dollar); att reglera den skyhöga räntan i Seattle, och att beskatta dollarmiljonärer för att kunna förbättra kollektivtrafiken och genomföra andra satsningar i staden.

Sådana krav visar en helt annan väg än den nedskärningspolitik som både Demokraterna och Republikanerna står för. Och hennes krav fick gehör, precis som hennes kritik mot både Demokraterna och Republikanerna.
Hela landet har kunnat se hur dessa två borgerliga partier drivit en politik som tjänat ”1 procent” av folket, medan de ”99 procenten” har missgynnats.

Sawant dolde inte heller det faktum att hon är socialist. Att hon segrade i ett stort kommunalval som uttalad socialist är en viktig händelse. Det visar att det finns en ny tolerans för socialism i USA, speciellt bland unga människor. En artikel i The New York Times citerade Sawant med att saga: ”Jag tror att vi nu har visat de värsta skeptikerna att det inte är en dålig idé för en gräsrotsrörelse att våga kalla sig socialistisk.”
Till och med den man hon besegrade, Demokraten Richard Conlin som suttit vid makten i 16 år, sa i ett uttalande efter valet: ”Jag tror inte att socialism skrämmer folk i Seattle.” En aktuell opinionsundersökning visar dessutom att 60 procent av amerikanarna i åldern 18-29 år föredrar socialism framför kapitalism.

Men Sawants seger ska inte heller överskattas. Det här betyder inte att en massa amerikanare nu ser sig själva som socialister, eller att de ens verkligen förstår vad socialism går ut på. Socialistiska organisationer i USA fortsätter att krympa, och ordet ”socialist” låter fortfarande som något negativt för många amerikaner, speciellt i de mindre progressiva delarna av landet.
Men det visar trots allt att socialister kan göra politiska framsteg genom konkreta förslag, och att det finns en väljargrupp som är beredd att ta till sig socialistiska idéer.

Seattle är också ett starkt Demokratfäste. Det betyder att Sawant inte behövde möta ”lesser evil”-problemet, som innebär att folk röstar på Demokraterna som ”det mindre onda” alternativet, eftersom de är rädda att Republikanerna ska vinna annars.
Valet i Seattle stod istället mellan Demokraterna och Socialisterna, och Republikanerna fanns ingenstans inom synhåll.

Kshama Sawant var kandidat för partiet Socialist Alternative, som är en del av den internationella organisationen Committee for a Workers International (i Sverige representerat av Rättvisepartiet Socialisterna). CWI beskriver sig själva som trotskister.
Men Kshama Sawants valkampanj stöddes också av andra socialistiska amerikanska organisationer som Solidarity och International Socialist Organisation. Det är bara att hoppas att liknande kampanjer kan föra samman revolutionära socialister av olika bakgrund för diskussioner och gemensamt politiskt arbete.

Barry Sheppard
Översättning och bearbetning Per Leander

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.