Reinfeldts jultal: Mer av straffpredikan än kärleksbudskap

21 december 2013

Ledare

När statsminister Fredrik Reinfeldt i veckan höll sitt traditionella jultal på Skansen var det med en allt mer isande motvind i ansiktet. Dagarna innan hade Sifos väljarbarometer visat att avståndet mellan alliansen och den rödgröna oppositionen ökat till 12,6 procent, och även om SD vägs in i alliansens regeringsunderlag är avståndet mellan blocken nu över tre procent.
Reinfeldt började sitt tal med att hedra Nelson Mandela, som enligt Reinfeldt så stort och statsmannamässigt slog in på försoningens väg. Men när statsministern öser lovord över Mandela är det minst av allt den befrielsekämpe som ledde ANC:s väpnade kamp mot det vita apartheidsystemet som han syftar på, den Mandela som i många av högerns munnar betecknades som en terrorist. Här handlar det istället om den Mandela och det ANC som efter maktövertagandet 1994 tragiskt nog svek sitt eget Frihetsmanifest och lät de vita jordägarna och de stora gruvkonglomeraten sitta kvar i orubbat bo. Det är för att Mandela och ANC efter segern slog in på en nyliberal väg, och inte satte några käppar i hjulet för den rika västvärlden, som det känns så bra för Reinfeldt att oförblommerat lyfta fram honom som en förebild.

Ett annat tema i Reinfeldts tal fokuserade på Sveriges ungdomar. Det rimliga i det sammanhanget hade då självklart varit att uppehålla sig vid att mer än var femte ungdom mellan 15 och 24 år är arbetssökande, att de om de får något jobb i hög grad tvingas att hanka sig fram på tillfälliga anställningar, och att nästan 300 000 i denna åldersgrupp skulle vilja ha en egen bostad men saknar det idag – ja, helt enkelt understryka hur svår situationen är för många av Sveriges ungdomar och därvidlag också åtminstone ha några förslag till förändring.
Men det Reinfeldt valde att koncentrera sig på var ungdomsbrottsligheten där han lade fram förslag om strängare straff, som att man inte ska kunna säga nej till ungdomstjänst, vilket är en straffpåföljd vid sidan av ungdomsvård, sluten ungdomsvård och böter.

Det är inte förvånande att Reinfeldt slår på trumman för strängare straff. SCB:s stora väljarundersökning nu i höst visade att moderaterna sedan valet 2010 förlorat över 100 000 röster till Sd och strängare straff är – tillsammans med invandringsfientligheten, mer pengar till försvaret och EU-motståndet – en av SD:s profilfrågor och den fråga som moderaterna tydligen valt att skjuta in sig på, genom att i sak närma sig Sd:s ståndpunkter, för att återvinna väljare.
När Reinfeldt utlyste julefrid över Sverige var det således mer av straffpredikan än denna högtids traditionella kärleksbudskap som stod i förgrunden. Vi som läser dessa rader bör ge varandra i nyårslöfte att vi kommande år med all den kraft vi är mäktiga kämpa för att valet i september kommer att få till effekt att Reinfeldt aldrig mer som statsminister kommer att få hålla något jultal.

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.