Barnmorskeupproret: ”Nu har vi tröttnat på allvar”

05 december 2013

Förstasidan, Inrikes, På plats, Politik

Barnmorskeupproret. Foto: Emma Lundström

Facklorna brinner i den decembermörka eftermiddagen utanför landstingshuset i Stockholm. Det doftar kaffe och pepparkakor. Alltfler människor samlas. Det ska bli julspel för en trygg och säker förlossningsvård. Det är Barnmorskeupproret som manifesterar för att få politikerna att inte bara tala fint, utan göra något åt kaoset som råder.

Förlossningsavdelningarna är underbemannade. Enligt en debattartikel i SVD:s Brännpunkt visar en av tre barnmorskor tecken på utbrändhet, medan en tredjedel överväger att lämna yrket. Men Barnmorskeupproret sprider sig över landet, framförallt i Stockholm, Västra Götaland och Skåne, där situationen är som värst. För nio månader sedan samlades upproret för första gången här utanför landstingshuset i Stockholm för att kräva förändring. Nu får vi det humoristiska julspelet Nu är det nog i julkrubban, som visar på den absurda verkligheten för ett par som ska föda barn. Hur Josef och Maria skulle ha kastats runt i Filippa Reinfeldts Kafkaliknande vårdvalstillvaro. Det slutar med att de hamnar på McDonald’s personaltoalett.

Sedan berättar barnmorskan Ia Jeppsson om upproret:
– Vi hade fått nog av att vara del i en vård som inte tillgodoser kvinnans behov. En vård som gör att vi barnmorskor ständigt måste bryta mot den etiska koden. Fått nog av att inte kunna ge kvinnan det stöd hon behöver när hon ska möta den kanske största utmaningen i sitt liv.
Hon menar att det idag inte tas hänsyn till den forskning som visar att riskerna för en mängd komplikationer minskar med en närvarande barnmorska. Bland annat krävs det mindre smärtlindring:
– Forskningen visar att det bemötande och stöd kvinnan får under förlossningen har större betydelse än till exempel ryggbedövning. Att ha kontinuerligt stöd av en barnmorska är ingenting annat än basvård. Vi har fått nog av att barnmorskeforskningen ignoreras till förmån för den medicinska forskningen som produceras av läkare. Det går inte att ersätta en barnmorska med teknisk övervakningsutrustning, ska det vara så svårt att förstå?
Här applåderar och hurrar den huttrande publiken. Journalisternas kameror klickar och blixtrar.Ia Jeppsson håller tal under Barnmorskeupprorets manifestation i Stockholm 3 december. Foto: Emma Lundström

Ia Jeppsson fortsätter att rada upp allting som barnmorskorna har fått nog av. Av undermåliga organisationer och arbetsgivare som hukar under en stram ekonomi och ständiga sparbeting. Av en arbetsmiljö som skadar dem själva och dem de ska ta hand om, som skapar samvetsstress, utbrändhet och yrkesflykt:
– Ska det behöva vara så? Handlar det om att det är kvinnor som vårdar kvinnor? Är det här en jämställdhetsfråga?
Barnmorskorna har också fått nog av att politiker är så dåligt informerade av vad som pågår ute i verkligheten.
– Vi hade fått nog, men nu har vi tröttnat på riktigt, säger Ia Jeppsson och menar att upproret har jobbat hårt under året för att upplysa politikerna om situationen. Till viss del upplever de att de har blivit lyssnade på. En del förändringar är på gång. Men det räcker inte:
– Har det hänt någonting egentligen? Jobbar vi annorlunda? Har vi fler rum? Är vi fler barnmorskor? Är vår arbetsmiljö bättre? Nej.
Hon menar att det enda valet kvinnan kan göra är att välja mellan att ta eller avstå från bedövning. Hon kan inte välja att ha en närvarande barnmorska hos sig eftersom teknologin tar över på de stora sjukhusen och barnmorskornas kompetens inte används fullödigt.

Barnmorskorna efterlyser en saklig debatt som inte präglas av rädslor och känslor. De vill inte ha tyckande och tänkande. De vill ha vård som bygger på ”evidens och beprövad erfarenhet”:
– Vi har blivit alldeles fartblinda i vår övertro på att medicinsk teknik fixar allt. Rädslan att göra fel präglar de ansvarigas beslut så till den grad att de försöker bromsa den nya förlossningskliniken i Stockholm, som vi så väl behöver. Vi saknar ledning och framförhållning från de ansvariga.
Det är BB Sophia på Sophiahemmet i Stockholm som avses.
Bristen på framförhållning har gjort att det kommer att fattas barnmorskor när den nya kliniken öppnas och ett 80-tal ska skolas in där och alltså inte finns i vården under ett par månader. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen varnar för krisläge. Problemet kommer att fortsätta under hela 2014. Fler utbildningsplatser behövs:
– Det här hade vi kunnat tala om för ansvariga politiker. De måste lära sig att lyssna på oss, för det är vi som ser tendenser och får signalerna först
Hon får applåder och kallar det hela för ett politiskt haveri av stora mått. Ett haveri som drabbar kvinnor.

Inne i Landstingshuset pågår landstingsfullmäktige och när Ia Jeppsson talat klart är det dags för de utbjudna politikerna att säga sitt. De får tre minuter var. Barnmorskan Eva Nordlund pinglar i en liten klocka när tiden är förbrukad. Först ut är Vänsterpartiets Håkan Jörnehed. Han hyllar julspelet och kommer sedan in på fakta. Påpekar att 1 838 blivande mödrar under året har tvingats föda på ett annat sjukhus än de själva har valt. Han tycker att Alliansen varit dåliga på att hantera problemet under de sju åren vid makten.
– Först nu, precis nu, diskuterar man inne i fullmäktige att man ska utöka med en förlossningsklinik på S:t Görans sjukhus. Det föreslog vi i Vänsterpartiet redan 2010. Man har missat tre år i styrfart.
Det är problem med mikrofonen. Ljudet kommer och går medan Håkan Jörnehed pratar om vårdvalets fel och brister. Talar om ett nollsummespel. Om att inte få några konkreta svar från sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt. Själv har han några konkreta förslag: att barnmorskorna som ofrivilligt jobbar deltid omedelbart ska få gå upp till heltid, och att sommarvikarierna ska tas till vara.
– Men det viktigaste är det som ni framhåller, att man ska vara en barnmorska per kvinna i aktivt förlossningsarbete, det gör man i Danmark, det gör man i Norge, säger han och klockan pinglar när han avslutar:
– Marknader löser inte förlossningsproblemet. Och kom ihåg: julen är röd och hjärtat sitter till vänster nästa valår.
Publiken applåderar och hurrar för det.

Filippa Reinfeldt utanför landstingshuset i Stockholm. Foto: Emma LundströmDet blir några ord från Folkpartiet och några från Miljöpartiet. Så är det dags för Moderaternas sjukvårdslandstingsråd, Filippa Reinfeldt:
– Kul att det är många här som tycker en massa och har en massa bra idéer. Jag hoppas att ni vet att vi lyssnar till er. När vi har landstingsfullmäktige är det ibland lite knepigt att både lyssna till er och samtidigt också föredra och ta beslut kring de andra viktiga ärendena vi har därinne.
Hon vill i alla fall tala om att det togs ett viktigt beslut innan hon satte på sig jackan och gick ut. Landstingsfullmäktige godkände förslaget om S:t Görans sjukhus. Förlossningsplatserna där ska bli verklighet kring år 2017. Det blir det applåder för.
Hon talar om de goda kontakter hon har med barnmorskorna. Hur värdefulla deras synpunkter är. Att hon träffat vissa av dem på teater, vad nu det har med saken att göra. Talar också om allt som hon tycker har gjorts för att utveckla förlossningsvården. Sedan talar hon om framtiden. Bland annat om en satsning på höjda löner för specialistsjuksköterskor, där barnmorskorna är en grupp. Om regeringens utlovade 240 nya utbildningsplatser för sjuksköterskor i Stockholm. Om den höjda förlossningspengen. Klockan pinglar och Filippa Reinfeldt rundar av:
– Det blir naturligtvis mer pengar till de förlossningsenheter som bedriver fler förlossningar. Hörni, vi fortsätter dialogen helt enkelt.
Liksom de andra får hon en kaka med en liten bebis på. Sedan skyndar hon sig genom folksamlingen och försvinner in i landstingshuset.

Sist ut är Socialdemokraternas Dag Larsson som är ”grymt imponerad” av barnmorskorna i Stockholms län. Annars är han bekymrad över hur det ser ut, att barn skadas och till och med avlider i en förlossningsvård som inte längre kan klassas som säker. Socialdemokraterna vill se över vårdvalet:
Han tycker att de nya besluten om satsningar på nya förlossningskliniker är bra, men menar att så länge landstinget inte kan föra en ”vettig och anständig” personalpolitik, så spelar det ingen roll hur många nya, dyra kliniker som byggs:
– Vi ska inte gå på det här snacket som handlar om den nyöppnade kliniken. Frågan är hur vi ska få fram personal som kan arbeta i förlossningsvården så att den blir trygg och säker i framtiden. Den frågan tänker jag ställa varenda dag nu fram till valet 2014.

Dagens manifestation är över, men Eva Nordlund från Barnmorskeupproret hoppas att vi ses igen till påsk:
– Vi brukar säga att vi är någonting som alltid återvänder. Vi är som en finne i röven, och det kommer vi nog att fortsätta vara. Det gör ont med oss. Tack för att ni kom. Upp till kamp säger jag, för barnmorskans profession, och för våra kvinnor och deras familjer, både före under och efter förlossning. Det handlar om kvinnors rätt!
Jubel, visslingar och applåder innan facklorna släcks och folkmassan uppslukas av den julpyntade staden.

Text och foto:
Emma Lundström

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.