Våldsamt på Polens självständighetsdag

12 november 2013

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Polen 12 november

Det blev våldsamt i Warszawa på måndagskvällen när Polen firade sin nationaldag till minne av landets självständighet från Ryssland, Österrike och Preussen den 12 november 1918. En högerextrem demonstration med runt 1000 deltagare urartade utanför ryska ambassaden, där de polska nationalisterna, till stor del unga skinheads, tände eld på bilar, en vaktkur och försökte ta sig in på ambassadområdet. Polis skingrade till sist demonstranterna med tårgas och vattenkanoner.

Nationalisterna gick också till attack mot ett nyligen uppfört regnbågsmonument i staden, som symbol för homosexuellas rättigheter. Polisen ingrep också när nationalisterna drabbade samman med en anti-fascistisk motdemonstration, varpå 54 personer greps och 14 fick uppsöka läkarvård.

Per Leander

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.