Syriendebatt – Peter widén

16 november 2013

Debatt

Syriens Nationella Koalition (SNC) har bestämt sej för att komma till fredssamtalen i Geneve. För den som följt  utvecklingen i det blodiga inbördeskriget och sett det fruktansvärda lidande det syriska folket tvingats gå igenom är SNC:s meddelande att de efter mycken tvekan trots allt kommer att sätta sej vid bordet i Geneve en strimma av  ljus i mörkret. Möjligheten av ett eld upphör kan skönjas. Alla som verkligen bryr sej måste naturligtvis hoppas att ett eld upphör kommer så snart som möjligt. På marken och i luften i Syrien fortsätter ju dödandet, t.o.m. med ökad intensitet. Regimen anfaller oppositionens ställningar runt Damaskus, man vill komma till förhandlingarna med så stark position som möjligt. Så för det syriska folket fortsätter lidandet.
Dessutom så har Jaysh Al-Islam (Islams Armé) som representerar 60 av stridande oppositionsmiliserna redan sagt nej till fredssamtalen. Islamistiska grupper har ju redan tidigare deklarerat att förhandlingar är förräderi. Det är alltså inte omöjligt att vi kan få se en intensifierad mordorgie som avslutning.

Det är också viktigt att förstå att den uppgörelse som eventuellt kommer att sys ihop kommer att vara en produkt av intressenternas behov inte av de syriska massornas. Och intressenterna är ju förutom den syriska borgarklassen (delad mellan regimlägret och oppositionslägret)  Ryssland, Iran, USA, England, Turkiet, Frankrike, Saudi-Arabien, Qatar etc. etc.

Icke desto mindre måste ett slut kriget naturligvis hälsas med glädje av alla som bryr sej om det syriska folket.  Kriget har inneburit ett enormt lidande som ett upphörande av krigshandlingarna skulle lindra, och eld upphör skulle också innebära att progressiva, demokratiska och socialistiska krafter får en möjlighet att organisera arbetare och förtryckta. Det kommer inte att bli en enkel match men utan slut på skjutandet är uppgiften omöjlig.

Så låt oss nu glädjas åt att ett hopp har tänts och att dödandet så snabbt som möjligt kan upphöra.

Peter Widén

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.