Sydafrika: ”Sverige har ett ansvar för gruvarbetarna”

01 november 2013

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

swedwatch rapport platinautvinning med risker▶ Kritik mot svenska företags inblandning i Sydafrikas gruvindustri i ny rapport från Swedwatch   ▶Arbetet utförs under svåra förhållanden och till mycket låga löner ▶ Daily Maverick: ”Polisen förberedde dödsskjutningen av strejkande arbetare”

 Flera stora svenska företag kritiseras nu för sin inblandning i den ökända sydafrikanska platinaindustrin. Det är Volvo, Scania, Atlas Copco och Sandvik som bryter mot FN:s riktlinjer om företag och mänskliga rättigheter, menar organisationen Swedwatch i en ny rapport.
De svenska maskintillverkarna Atlas Copco och Sandvik har i flera decennier sålt maskiner till gruvorna, medan Volvo och Scania importerar platina från Sydafrika till produktionen av sina katalysatorer.

Arbetsförhållandena för de sydafrikanska gruvarbetarna är mycket hårda samtidigt som arbetarnas löner är låga. Arbetspass på tio timmar i gruvtunnlar där det inte går att stå rak hör till det vanliga, och olyckor förekommer ofta. Dessutom bor arbetarna och deras familjer ofta i kåkstäder i närheten till gruvorna, utan tillgång till rinnande vatten.
Situationen ledde förra året till en stor strejkvåg, och vid en strejk vid Lonmins platinagruva i Marikana utanför Rustenberg blev 34 arbetare ihjälskjutna och 78 sårade av polisen i augusti förra året.

”Enligt FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter är det varje företags ansvar att motverka risker i sin affärsverksamhet och kommunicera externt hur detta hanteras. Rapporten visar att de granskade svenska företagen brister vad gäller kommunikationen då de inte tillräckligt tydligt visar hur man identifierar och motverkar risker för negativ påverkan på mänskliga rättigheter inom platinaindustrin i Sydafrika”, skriver Swedwatch i sin rapport.
Swedwatch menar att de svenska företagen därför har en skyldighet att verka för att situationen för arbetarna i gruvorna förbättras. Det är också vad FN menar, enligt de nya principer om företag och mänskliga rättigheter som infördes 2011.

Alla fyra bolagen har fått ta del av Swedwatchs rapport innan publiceringen, skriver Svenska Dagbladet. Alla utom Volvo meddelar också att de tar till sig av kritiken och ska försöka anpassa sig bättre till FN-principer.
– Vi har under året inlett en översyn av vårt leverantörsprogram. FN:s riktlinjer kommer att vara en del av det underlag vi använder oss av, säger Jens Schlyter på Scania till SvD.

Volvo däremot nekar till anklagelserna och säger sig vara nöjda med sin policy vad gäller mänskliga rättigheter, enligt SvD. I grunden följer företaget redan FN:s principer, menar Karin Wik, presskontakt på Volvo.
Hon menar att principerna är vägledande och att de därför används av Volvo ”i den mån de kan appliceras på vår verksamhet”.

Enligt Théo Jaekel, utredare på Swedwatch, finns det dock inga ursäkter.
– Det borde helt enkelt inte vara så här efter så lång tid, det här är jätteföretag som har all kapacitet att hantera de här frågorna, säger Théo Jaekel till SvD.

Ungefär samtidigt som Swedwatchs rapport offentliggjordes, avslöjade den sydafrikanska tidningen Daily Maverick (24/10) att dödsskjutningen av de strejkande gruvarbetarna vid Marikanagruvan i augusti förra året, i viss mån var planerad.
Tidigare har polisen hävdat att de agerade i självförsvar när de öppnade eld mot gruvarbetarna.

Men tidningen Daily Maverick har nu kommit över ett inspelat samtal mellan Barnard Mokoena, en högt uppsatt chef på Lonmin-gruvan och den ansvarige polischefen Zukiswa Mbombo.
I samtalet som hölls två dagar innan massakern, framgår det att polisen gör sig beredd att ta till dödligt våld för att bryta upp strejken, och enligt tidningen ska polisen också ha förberett bårhuset i Rustenburg att vara redo att ta emot döda kroppar, redan innan massakern ägde rum.

”Mokoenas och Mbombos dialog känns som en duett som sjungs till samma toner. De avslutar varandras meningar, deras ord sammanflätas och de når samma förödande slutsatser”, skriver Daily Maverick som kommentar, och fortsätter:
”Det står klart att polisen vägleddes av big business och de politiker som står i näringslivets tjänst. Polisinsatsen i Marikana kan ses som ett beställningsjobb utfört av legosoldater på order av mäktiga människor i och runt det styrande ANC-partiet.”

Per Leander

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.