Strejk på svenska Alfa Lavals fabrik i Indien

28 november 2013

Förstasidan, Nyheter

Alfa Laval i Lund

Alfa Laval i Lund

 

I den indiska staden Pune strejkar sedan i början av oktober runt 400 arbetare på en fabrik som ägs av det svenska företaget Alfa Laval. Fabriken har runt 800 anställda, varav över hälften är kontraktsanställda via bemanningsföretag.
De kontraktsanställda, som har en månadslön på runt 1 000 svenska kronor, strejkar för att få lika lön som de fast anställda arbetarna, som ligger på runt 3 400 kronor i månaden. Men det handlar också om arbetstrygghet, och de kontraktsanställda, varav många har jobbat på fabriken under hela sina arbetsliv, krävde i ett brev till fabriksledningen daterat den 15 september att få fast anställning.

Efter två veckors väntan, då det stod klart att fabriksledningen ignorerade brevet, gick de kontraktsanställda ut i strejk den 1 oktober, stödda av fackföreningen Rashtree Shramik Agard. Alfa Laval svarade med att lockouta de strejkande arbetarna, som nu sitter framför fabriksgrindarna. Även hungerstrejker har genomförts.
På grund av strejken ligger produktionen i fabriken på cirka 30 procent av den normala nivån. Men nu börjar den ekonomiska situationen för de strejkande arbetarna att bli svår, och eftersom arbetsgivaren vägrar att förhandla med arbetarnas fackförening, syns det ingen ljusning i konflikten.

I morgon fredag, den 29 november, planeras en stödmanifestation i Sverige för de strejkande indiska arbetarna. Den samlas klockan tolv vid Lunds centralstation.
”Vi ska tillsammans besöka Alfa Lavals huvudkontor i Lund för att säga till dem att vi stödjer de strejkande arbetarna i Indien. Från Lunds centralstation åker vi gemensamt till huvudkontoret och tar med flygblad och banderoll”, skriver organisatörerna bakom manifestationen på Facebook, och fortsätter:
”Alfa Laval har många lokaler runt om i Sverige och resten av världen och vi uppmanar alla att konfrontera företaget för att framföra kravet att de strejkande ska få fasta anställningar och högre lön.”

Alfa Laval, som tillverkar värmeväxlare för läkemedels- och livsmedelsindustrin och även för olje- och energisektorn, öppnade sin första fabrik i Indien redan år 1937, och driver idag tre industrianläggningar i landet. Enligt tidningen Business Standard (26/11) tänker Alfa Laval etablera en fjärde produktionsanläggning i Indien, för att tas i bruk 2015.
– Indien är en väldigt viktig marknad för oss och vi kommer att fortsätta expandera vår närvaro och styrka här. Den indiska marknaden är något dämpad nu på grund av långsam ekonomisk tillväxt, men den har potential för en betydlig snabbare tillväxtstakt, säger Alfa Lavals Indienchef Jan Hedemann till Business Standard.

Per Leander

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.