Staden under jorden

Edinburgh foto Per Leander

Skottlands huvudstad Edinburgh reser sig i mäktig gråsvart sten bland gröna kullar och slätter. Sedd uppifrån har Edinburgh beskrivits som ett fiskskelett. Högst upp på en slocknad vulkan ligger slottet från 1100-talet, likt stadens huvud, varifrån den gamla huvudgatan Royal Mile sträcker sig som skelettets ryggrad med sluttande gränder på varje sida likt fiskens revben.
Men under stenhusen längs med Royal Mile, med de livliga pubarna där det spelas skotsk folkmusik och serveras blaskigt brittiskt öl, ligger en helt annan stad. Det är övergivna och tysta hus, men lämnade nästan helt intakta under jorden.

Edinburgh är nämligen byggt på lager. På 1700-talet, när staden härjades av pesten, men börjat förfalla av allmän smuts och misär, bestämde sig de styrande för att börja om. De fattiga och sjuka fördrevs från sina hem, men istället för att riva de gamla husen, beslutade man att täcka över dem och bygga nya modernare hus ovanpå det gamla.
I flera hundra år var staden under jorden bortglömd, tills arkeologer i modern tid började göra utgrävningar. Det mesta av det underjordiska Edinburgh är fortfarande stängt för allmänheten, men ett par områden har nu öppnats upp som museum.

En av de underjordiska gatorna heter Mary King’s Close, och ligger sju våningar nedanför den moderna staden. Här kan man med guide få följa med ner under jorden och se de övergivna lägenheterna och gränderna som aldrig nås av solens ljus.
Enligt legenden ska många pestsjuka ha lämnats kvar att dö här nere, när gatorna och husen täcktes över, och det har gett upphov till många spökhistorier.

Vi kommer upp igen från de dödas stad, till det levande Edinburgh, där kiltklädda säckpipespelare får småpengar från turisterna.
Vid slutet av Royal Lime, vid fiskskelettets stjärtfena, ligger Skottlands nybyggda parlament, en modern och luftig byggnad i ljust trä. Nästa år ska Skottland hålla en folkomröstning i frågan om självständighet från Storbritannien.

Per Leander

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.