Seger för sjömännen

13 november 2013

Förstasidan, Inrikes, Nyheter

Sjöseger

Efter en veckas strejk på båtarna i Stockholms och Göteborgs skärgård gav arbetsgivaren Almega upp och godkände medlarnas bud på en löneökning med 6,8 procent över tre år, där det sista året är uppsägningsbart. ”Inga försämringar har gjorts i avtalet”, skriver Seko i ett pressmeddelande, och avtalet är helt i linje med industriavtalet för 2013.
Facket hade hela tiden sagt ja till avtalet, men arbetsgivaren motsade sig att kollektivavtalet skulle fortsätta att gälla och ville istället införa individuell lönesättning. Seko tog då ut sina medlemmar i strejk för att skydda kollektivavtalet.

– Det är en seger för oss att arbetsgivaren gav upp och till sist skrev på avtalet, säger matrosen Eric Ekblom, som var en av de strejkande sjömännen, till Internationalen.
– De sa ja till i princip samma bud som medlarna gav innan strejken bröt ut, så hela den här konflikten var egentligen onödig. Det är larvigt att de tvingade ut oss i strejk för det här, men det var en fight som var tvungen att tas, säger han.

Trots det blev det en ovanligt dramatisk strejk, med lockouter och flera fall av strejkbryteri. Seko hade tagit ut båtar från både Waxholmbolaget och Strömmabolaget i strejken, men vid flera fall agerade Strömma strejkbrytare och körde sina turer ändå.
– Strömma har betett sig grisigt, det har inte varit kul. Strejkbryteriet kändes förnedrande, säger Eric Ekblom som gick strejkvakt vid flera kajer i Stockholm.

Strömmabolaget menade att de inte gjorde något fel, eftersom de lät bemanna sina båtar med personal som inte var fackligt ansluta hos Seko.
– Men det är väl strejkbryteri om något, säger Eric Ekblom.
– Strejkvapnet är det enda vapen vi har, och om det inte respekteras har vi ingenting, säger han.

Samtidigt tycker han att stödet för strejken kändes stort. Hela Seko slöt upp, och folk från posten och tunnelbanan kom också för att hjälpa till att gå strejkvakt. Även Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt kom förbi båtarna för att visa sitt stöd för strejken.
– Han frågade om vi ville ha hjälp, och visst ville vi det, men vi visste inte vad han skulle kunna hjälpa till med. Men han erbjöd sig att ta upp vår fråga i riksdagsdebatten med statsministern, vilket han också gjorde. Och efter det fick vi lite bättre uppmärksamhet i media, säger Eric Ekblom.

En annan sak som arbetsgivaren inte fick igenom, var att man ville övergå från fasta heltidsanställningar, till säsongsanställningar, för att kunna minska bemanningen på vintrarna, då det är färre människor som åker ut i Skärgården.
– Det var jävligt bra att det inte slapp igenom, säger Eric Ekblom, och tror att runt tre fjärdedelarna av tjänsterna i Skärgården skulle kunna ha försvunnit i så fall.

Det enda arbetsgivaren egentligen fick igenom var att det skrevs till en rad i avtalet om att tillsätta en arbetsgrupp som ska utreda frågan om kollektivavtalets framtid.
– Men vad jag förstår är det inget bindande, och en utredning kan lika gärna bli något positivt för oss, säger Eric Ekblom.

Per Leander

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.