Reaktionära gulskjortor hotar demokratin i Thailand

27 november 2013

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Gulskjortor

Om man bara läser och lyssnar på vanliga nyhetsrapporter i mainstream-media är det svårt att förstå vad som händer i Thailand just nu. De stora demonstrationerna i huvudstaden Bangkok, där massorna ockuperar finans- och utrikesdepartement, beskrivs som ett folkligt uppror mot regeringen, och det låter ju trevligt.
Men de så kallade ”gulskjortorna”, som nu försöker ta över gatorna, representerar den thailändska överklassen. Den elit, som med stöd av militären och kungahuset, vill försvara sina privilegier. Gulskjortorna har vid flera tillfällen, 2005-2006, 2008, 2010, lyckats störta de demokratiskt valda röda regeringarna, vars anhängare kallas för ”rödskjortorna”.

Det rör sig inte om någon socialistisk regering i Thailand, men den har i alla fall genom socialpopulism och vissa progressiva reformer stöd från majoriteten av folket, de fattiga på landsbygden. Det räcker för att reta upp den ”gula” överklassen som känner sig hotad och vägrar acceptera resultaten av demokratiska val.
Thailand är ett av världens mest hierarkiskt strukturerade länder, med en stark kung på toppen som enligt lag är skyddad från all form av kritik. Gulskjortorna försöker nu skapa oreda i landet för att ge kungen ett svepskäl att utlysa undantagstillstånd och låta genomföra en militärkupp som säkrar överklassens makt och privilegier.

Per Leander

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.