Putin: ”Vi riskerar att få återuppleva 1917”

29 november 2013

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

I Ryssland sitter idag 70 politiska fångar enligt människorättsorganisationen Memorial, som nu har publicerat en lista med namn på dessa människor. Det rör sig om en blandad folkskara, från de två unga kvinnorna i Pussy Riot, till oligarken Michail Chodorkovskij som tidigare var Rysslands rikaste man, men som fängslades 2003 då han försökte utmana Putin politiskt.
Men nästan hälften av namnen på listan utgörs av de så kallade Bolotnajafångarna, de 28 aktivister med vänsterledaren Sergej Udaltsov i spetsen, som just nu står åtalade och riskerar långa fängelsestraff för en demonstration mot Putin på Bolotnajatorget i Moskva den 6 maj 2012.

President Putin tog själv emot listan från Memorial i förra veckan, men han förnekade på en presskonferens påståendet att Ryssland skulle ha politiska fångar.
– I vårt land kan ingen bli fängslad för sina tankar eller politiska åsikter. Vi kommer aldrig att låta något sådant ske, sa presidenten. Han tog specifikt upp just Bolotnajafångarna, som han påstod var kriminella våldsverkare och påpekade att de officiellt åtalas för uppvigling mot staten.
– Om vi hade låtit dem fortsätta att bryta mot lagen skulle vi riskera att få stå inför samma problem som vi upplevde 1917, sa Putin och jämförde Bolotnajafångarna med 1917-års ryska revolutionärer.

Putin framträdde också förra fredagen som värd för en stor fest för den ryska litteraturen på Lumumba-universitetet i Moskva. Runt 500 ryska författare var inbjudna och deltog, men evenemanget bojkottades också av några av landets absolut främsta författare, som Boris Akunin, Vladimir Sorokin, Eduard Limonov, Viktor Pelevin och Tatjana Tolstoj.
”Så länge som vi har politiska fångar kan jag inte tänka mig att vara i samma rum som vår ledare”, skrev den anarkistiske bästsäljande deckarförfattaren Boris Akunin, och tillade: ”Jag kan tänka mig att diskutera litteratur med Putin när de politiska fångarna är släppta.”

Tillställningen blev inte heller något direkt propagandajippo för Putin, då han fick ta emot en hel del öppen kritik under kvällen, bland annat från Natalija Svetlova, änkan till Gulag-författaren och nobelpristagaren Aleksander Solzjenitsyn. Hon anklagade Putin för att ha återskapat ett nytt Gulag med slavliknande arbetsläger för fångar i dagens Ryssland.
Livet i dessa arbetsläger har också börjat skildras litterärt av dagens politiska fångar. Den fängslade oligarken Michail Chodorkovskij skrev förra året en uppmärksammad bok Fängelse och frihet om sina erfarenheter. Och även Nadezjda Tolokonnikova från Pussy Riot har visat prov på författartalang i brev och dagboksanteckningar från fångenskapen.

Men Putin försvarades också under litteraturtillställningen. Bland annat av Fjodor Dostojevskijs sonsonsonson Dmitrij Dostojevskij, själv pensionerad spårvagnsförare. Han påpekade att hans förfader ju också hade varit en politisk fånge innan han blev en stor författare, och bland annat skrev boken Döda huset om livet i tsarens fängelsehålor.
– Straffarbete är inte roligt, men om det leder till att dessa människor blir genier som skapar bra litteratur, ser jag det som positivt, sa Dmitrij Dostojevskij.

Samtidigt diskuteras på allvar i Ryssland just nu möjligheten att genomföra en symbolisk amnesti och släppa ett antal fångar ur fängelse i samband med 20-årsjubileet av den nya ryska konstitutionen, som antogs av Jeltsin den 12 december 1993.
Det kan innebära att en bred kategori fångar, riktiga kriminella så väl som några av dem som bedöms som politiska fångar, benådas och släpps fria.

Det är inte troligt att riktiga oppositionsledare som Vänsterfrontens Sergej Udaltsov skulle bli benådade. Däremot är det inte omöjligt att de två Pussy Riot-medlemmarna Nadezjda Tolokonnikova och Maria Aljochina kan bli frisläppta.
De ska ändå släppas fria i mars nästa år, så det är många som tror att Putin av propagandaskäl kommer vilja försöka framställa sig som barmhärtig i omvärldens ögon genom att frige Pussy Riot några månader tidigare än planerat.

Per Leander

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.