Polisen sätter rekord i dödsskjutningar

16 november 2013

Förstasidan, Inrikes, Nyheter

polis

OBS: Den här artikeln är från 2013.

Det senaste decenniet har polisen skjutit ihjäl i genomsnitt en person per år, men under 2013 har hittills fyra människor blivit ihjälskjutna av svensk polis. Den senaste dödsskjutningen ägde rum i tisdags på flyktingförläggningen i Hagfors, då polisen sköt ihjäl en 45-årig man från Somalia som troligen var berusad och bedömdes som aggressiv.
Polisen gick först ut i media och påstod att man först hade avlossat varningsskott: ”Det första skottet hade ingen verkan, utan mannen fortsätter sitt angrepp. Då avlossar polismannen ett skott till och mannen faller ner på platsen”, sa polisens presstalesman Tommy Lindh i Sveriges Radio (12/11).

Men under onsdagen erkände polisen att man inte skjutit något varningsskott utan använde ”direktverkande eldgivning”. Den ihjälskjutne mannen påstods också först ha varit knivbeväpnad, vilket senare inte heller visade sig stämma.
”Vi blev förvånade, varför skjuter polisen honom. Vi trodde inte att det här skulle hända när vi ringde polisen. De dödade en person, han var en mänsklig varelse, inget djur”, säger ett av vittnena på flyktingboendet till SR (13/11).

Tidigare i somras sköt polisen ihjäl en 69-årig man i hans lägenhet i Husby. Polisen hade kommit till platsen efter rapporter om lägenhetsbråk från grannarna, och när mannen vägrade öppna dörren stormades lägenheten av speciella insatsstyrkan som slängde in gasgranater och sedan sköt ihjäl honom, med hänvisning till att hans frus liv var i fara. Hustrun förklarade dock att hon inte var hotad av sin man, och fördömde polisen för att ha dödat honom.
Också den gången gick polisen medvetet ut med lögner i media, och påstod att mannen hade skickats med ambulans till sjukhus för att få läkarvård, trots att han låg död kvar i lägenheten, vilket grannarna kunde bevittna. Polisens dödsskjutning i Husby, tillsammans med lögnerna om händelserna, ledde till det upplopp i Husby som spred sig till andra Stockholmsförorter.

De andra dödsskjutningarna i år skedde först i Södertälje, där polisen sköt ihjäl en 26-årig guldrånare, som var beväpnad med ett gevär som visade sig vara en attrapp.
I det fjärde fallet rörde det sig om en 24-årig man som sköts ihjäl på öppen gata i Varberg, efter att han knivmördat en kvinna och skadat två andra. Att han var farlig råder det ingen tvekan om, men polisen fick ändå kritik, eftersom man först sköt mannen i benet – vilket borde ha räckt för att oskadliggöra honom – men sedan fortsatte att skjuta tills han dog. ”Dels ser man att det finns en hund tillgänglig som rimligen har tränats för att ingripa. Och man har skyddsutrustning på ett antal poliser som rimligen hade kunnat använda batonger och pepparsprej”, påpekade Robert Hårdh, från Civil Rights Defenders, i SvD (9/7).

Per Leander

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.