Kasparov söker lettiskt medborgarskap: ”Putin är fascist”

08 november 2013

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Den ryske oppositionsledaren och världsmästaren i schack Garry Kasparov har ansökt om medborgarskap i Lettland, uppger en representant för lettiska parlamentet.
Garry Kasparov var en av de första som försökte starta en bred oppositionsrörelse mot president Vladimir Putin, då han 2006 grundade organisationen Det Andra Ryssland. Kasparov var också med när den nya proteströrelsen mot Putin uppstod vintern 2011-2012, och säger sig nu inte längre våga återvända till Ryssland eftersom han tror att han riskerar fängelse där, likt många andra oppositionella.
Han har flera gånger tidigare gripits i samband med demonstrationer.

Garry Kasparov är politiskt liberal, men till skillnad från de flesta andra ryska liberalerna har han inget skyddsnät i form av politiska kontakter i Kreml eller inom den ryska affärsvärlden.
Tvärtom vill Kasparov lägga skulden för utvecklingen i Ryssland hos de ryska liberaler ”som lovade att först utveckla en marknadsekonomi, men inte såg lika viktigt på det där med demokrati”.

I en artikel från 24 februari 2013 beskriver Kasparov Putinregimen som fascistisk: ”Masken har fallit av. Fascismen har kommit till Ryssland. Den kom från Kreml och det är inget förvånande med det. Projektet Putin, precis som det gamla Projektet Hitler, har skapats av den styrande eliten.
Fascistiska regimer uppstod aldrig genom folkets fria vilja. Det var alltid frukten av den styrande elitens konspirationer. Fascismen kom lika oundvikligt som regimen övergick i dödsvånda.”

I sin ansökan om att få bli lettisk medborgare skriver Kasparov att han även i fortsättningen vill behålla sitt ryska medborgarskap, men att ett lettiskt medborgarskap skulle ge honom ett skydd för att kunna arbeta politiskt ”i Ryssland och andra länder där demokrati och civila rättigheter förnekas och demokratin trampas på”.

Per Leander

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.