Jordens Vänner på turné för Global Rättvisa

02 november 2013

Förstasidan, Intervju, Nyheter

▶”En omställning som tar in rättviseaspekten kan lösa flera kriser samtidigt”  ▶ Jordens Vänner vill träffa människor på deras hemmaplan och höra vilka kamper som förs   ▶ ”I Danmark har miljörörelsen, bönder, fiskare och fackföreningar ett förslag på 100 000 klimatjobb”

 

– Vi kan klara miljökrisen och samtidigt skapa jobb och minskade klyftor i hela Sverige. Vi vill uppmuntra aktiva medborgare att tillsammans kräva politisk förändring för detta.
Det sa Ellie Cijvat från Jordens Vänner inför turnépremiären på Jordens Vänners turné för Global Rättvisa i Örebro i söndags. Här intervjuas hon av Internationalen.

Berätta lite om Jordens Vänners turné för Global Rättvisa.
– Vi började i Örebro i söndags och kommer att besöka 14 städer, från Malmö till Umeå, under tre veckors tid. Vi besöker även städer som Kalmar, Helsingborg, Göteborg, Norrköping, Linköping, Gävle, Borlänge, Uppsala, och avslutar turnén i Stockholm den 16 november.
– Det vi tar upp är att en omställning behövs, men att en omställning som tar in rättviseaspekten kan lösa flera kriser samtidigt: den ekologiska krisen, finanskrisen och de ökade klyftorna i samhället. Konkreta förslag som vi lyfter handlar om miljonprogrammet, inte bara utifrån energibesparing men även genom att ta upp det sociala kittet, kan och vill folk bo kvar efter renoveringen? Även trafiken måste ställas om, investeringar i kollektivtrafiken måste öka och man måste våga ta utrymme från bilisterna. Förslagen handlar också om en levande landsbygd, och kopplingen mellan stad och land.

Vad vill ni uppnå, vad går turnén ut på?
– Vi vill träffa många människor på deras hemmaplan, höra vilka kamper som förs på de olika ställena. Vi hoppas att vi kan lägga länken med det som händer i andra delar av Sverige och internationellt, som till exempel protester mot gruvboomen i Sápmi men även i länder i Syd, och mot utvinning av olja i Arktis.
– Det vi också vill visa är att det går att jobba för en rättvis omställning utifrån att drastiskt minska utsläpp av växthusgaser och skapa ett mer jämlikt och jämställt samhälle, med meningsfulla jobb åt alla. På flera ställen världen över har man jobbat med detta, till exempel i Danmark har miljörörelsen, bönder, fiskare och fackföreningar tillsammans arbetat fram en rapport för 100 000 klimatjobb. I Sydafrika har vår systerorganisation Groundwork varit med i ett projekt för 1 miljon klimatjobb.
– Det jag tycker är viktigt är att folk tillsammans kan göra skillnad. Organisera er. Men också att man ibland måste våga ta konflikten.

Vilka deltar i projektet?
– För det första är vi en arbetsgrupp inom Jordens Vänner på ungefär tio personer. Utöver det finns det många lokala grupper och personer som tar emot oss, vilket är väldigt kul. Vi bor för det mesta hemma hos folk, så man träffar folk på ett annat sätt. Ibland är det lokala arrangemanget ett samarbete med andra organisationer, som till exempel en omställningsgrupp, en boendeorganisation, eller folkhögskola.

Vad händer härnäst?
– Vi hoppas att folk blir inspirerade av de olika exemplen vi tar upp, att motstånd lönar sig. Eller att det på plats skapas grupper som vill jobba vidare med en viss fråga. För vår del är vi inblandade i klimatkampanjen Halvera Nu och en valkampanj med nätverket Global Rättvisa Nu som kommer att dra igång under våren – också med en turné. Den kampanjen heter Välj Rättvisa Nu.
– Det är viktigt att miljö- och rättvisefrågor och solidaritet kommer med i valdebatten. Jag tycker det är lite tragiskt att politikerna ofta inte kommer längre än att diskutera olika jobbskatteavdrag, medan det vi behöver är ett helt annat samhälle.

Liza Ahnland

 

Vill du veta mera se:
http://www.jordensvanner.se
http://www.halvera.nu
http://globalrattvisa.nu

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.