Vem erbjuder medborgarskap till dem som lever?

08 oktober 2013

Förstasidan, Krönika, Politik

Båtar i mer eller mindre sjövärdigt skick försöker hela tiden ta sig från Afrika till Europa. Människor försöker hela tiden fly från fruktansvärda förhållanden till något som de bara kan hoppas ska vara bättre, eller, åtminstone till möjligheten att få leva.
Enligt UNHCR kom 30 100 flyktingar med båt till Italien mellan första januari och 30 september i år.
Och samtidigt fortsätter EU att vara stängt. Den som flyr har inte valet att göra det lagligt.
Ofta slutar det i katastrof. Havet mellan Afrika och Italien har slukat många liv. Det är inte ovanligt att båtarna havererar. Och det är olagligt att plocka upp flyktingar. Berlusconi såg till att få en sådan lag på pränt. En lag som gör att människor tvingas bete sig omänskligt, om de inte vågar trotsa, hjälpa i alla fall, sträcka ut en hand, erbjuda ett rep, en livboj.
Att katastrofen den tredje oktober fick sådan medial uppmärksamhet, det är det ovanliga. Det måste ha varit omfattningen. Att det inte gick att blunda.
Men vad händer nu? Mer än tomma ord?

Italiens premiärminister, Enrico Letta, har gett postumt medborgarskap till de närmare 200 människor som hittills hittats döda i havet utanför Lampedusa. Det kanske är ämnat som en human gest, men det är som ett hånflin riktat till de flyktingar som överlevt, som trängs i flyktingförvar anpassade för långt färre människor, och som, enligt italiensk lag, är illegala och skyldiga att betala böter på uppemot 5 000 euro.
Att ge medborgarskap till de redan döda och kasta ut de levande, det ger en klar och tydlig bild av den europeiska flyktingpolitiken i all dess skenhelighet. En välkomstmatta framför en låst dörr.
EU verkar hantera det genom att diskutera lite, strö floskler omkring sig och sedan låta konkreta åtgärder rinna ut i sanden. Sverige gör samma sak. Migrationsminister Tobias Billström talar om landet som generöst. Han borde skämmas. Den svenska asylpolitiken – där papperslösa jagas och där Dublinförordningen används flitigt och flyktingar skickas tillbaka till landet de först sökte asyl i, oftast Italien – är en högst bidragande orsak till att det ser ut som det gör. Att havet utanför Italien är fullt av döda kroppar.

Emma Lundström

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.