Vänsterns skola i lågor

13 oktober 2013

Förstasidan, Inrikes, Nyheter

▶Kvarnby folkhögskola i Malmö brann i förra veckan
▶Viktig plats för många: fackliga aktivister, invandrare, serietecknare
▶Starka misstankar om anlagd brand

Tidigt på fredagsmorgonen i förra veckan brann det i anrika Kvarnby folkhögskola i Malmö. Skolan som ägs av Vänsterpartiet och andra organisationer har under många år varit en viktig plats för de som velat starta om efter en mindre lyckad skolgång, politiska och fackliga aktivister, nyanlända invandrare, men också landets främsta serietecknartalanger – eller som man själv brukar säga: ”En ovanlig skola för vanliga människor.”

Många av de som jobbar och läser på skolan är engagerade i olika föreningar och nätverk som kan räknas till en bred och aktivistisk vänster. Här har åtskilliga vänsterarrangemang hållits genom åren, och i sociala medier spekuleras det nu om att branden kan ha varit en attack utförd av nazister eller andra som är motståndare till Kvarnbys verksamhet.
Henning Süssner Rubin är rektor för Kvarnby och Internationalen fick en pratstund med honom om det som har hänt.

Vet man varför branden startade?
– Vi vet i dagsläget inget om polisens tekniska utredning, men det finns starka misstankar om att branden var anlagd: väktarna som anlände först till platsen upptäckte flera krossade rutor och såg att det brann på flera ställen. Vi vill dock vara noga med att inte spekulera i vem eller vilka som kan tänkas ha gjort det hela. En skola kan bli utsatt för sådant här, oavsett vad man än gör. Och vi torde nog höra till de skolor som har fler ovänner än andra på grund av det vi gör.

Hur stora är skadorna?
– Skadan är under kontroll, i det förstörda huset fanns skolans café och matsal, ett klassrum samt ett lärarrum. Den långt större och nyare flygeln av skolhuset med bland annat datasal, serverrum, bibliotek etc räddades i sin helhet, ingen kringliggande byggnad tog någon skada. Det som är värst för oss är att det var det huset där folkhögskoleverksamheten en gång i tiden startade som gick upp i rök.

Vad händer med undervisningen nu?
– Undervisningen startar redan idag igen. Vi kan hysa de kurser som drabbats, ett 70-tal personer, i vår filial Röda huset inne i Malmö. Detta tack vara det faktum att kommunen upplåter den våning i huset som de har till oss. Till en början kommer lärare och studerande gemensamt tömma sina gamla klassrum på Kvarnby och flytta in i de nya lokalerna. På torsdagen är det ordinarie undervisning igen. Inom uppskattningsvis en månad är vi tillbaka på Kvarnby, när de förstörda lokalerna har ersatts med tillfälliga moduler.

Finns det några möjligheter för utomstående att stödja eller hjälpa skolan på något sätt?
– Vi har fått in otroligt många solidaritetsbevis under de senaste dagarna – det var ett väldigt viktigt stöd för alla på skolan. Vill man stödja oss så att säga handgripligt så kan man väldigt gärna delta i vår första byggbrigad den 19 oktober (se nedan). Då samlas vi och våra vänner på skolan för att rädda det som räddas kan ur det nedbrunna gamla skolhuset. Vi vill ju gärna att det nya skolhuset ska påminna om det gamla, en vacker tegelbyggnad från 1880-talet.
– Vi kommer också att starta en solidaritetsfond – dels för att kunna få betala det som inte försäkringen täcker, men framför allt för att bygga en fond som ska kunna ge snabb materiellt stöd till andra som utsätts för liknande angrepp. Vi som vill förändra världen ska inte få tystas av brandbomber.

Ulf Östman

 

 

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.