Välfärden blöder, töms på miljarder

11 oktober 2013

Förstasidan, Kommentar, Politik

Förra veckan skrev Svenska Dagbladet om vårdbolaget Attendos borttrollade skatt. Den halva miljarden i vinst trixades bort varje år med hjälp av så kallade räntesnurror. Protesterna blev stora, och metoden, aktieägarlån, avskaffades nyligen av Anders Borg. Men, skriver Svenska Dagbladet, förlusterna som skapades med den gamla metoden används nu för att kvitta bort nya vinster. Borttrollad skatt för andra gången.
Skatteverket har förstås överklagat till Högsta förvaltningsrätten, men finansminister Anders Borgs insats för att avskaffa räntesnurrornas förmåga att trolla bort skatt tycks ha blivit ett slag i luften. Internationalens Emma Lundström kommenterar Attendos agerande.

Ett äldreboende i Växjö. Natt. En ensam människa fast i en fåtölj, timma efter timma, utan möjlighet att larma. En annan natt och en människa som försöker larma tolv gånger men inte blir hörd utan får ligga i sin avföring hela natten.
Äldreboendet har granskats av Inspektionen för vård och omsorg efter att flera lex Sarah-anmälningar gjorts under sommaren. Boendet drivs av vårdföretaget Attendo på uppdrag av Växjö kommun. Tidigare har boendet uppmärksammats för att de gamla människorna uppmanades att kissa i sina blöjor när de bad om att få gå på toaletten.
Attendo alltså. En av vårdjättarna. Ett av dessa riskkapitalbolag som plockar ut miljardvinster ur vår gemensamma välfärd. Som inte bryr sig om att ge bästa möjliga vård, utan bara om att maximera lönsamheten.

Just Attendo har specialiserat sig på att köpa upp kommunala verksamheter och ”effektivisera” dem. Som i Växjö?
I våras rapporterades det om hur bolaget lyckats betala så lite skatt som möjligt genom att använda sig av så kallade räntesnurror i skatteparadis.
Räntesnurror är, för alla oinvigda, inklusive undertecknad, en metod för skatteplanering. Den innebär, enligt Wikipedia, att varandra branschnära företag använder lån och förvärv för att sänka sin skatt. Sammanfattningsvis så undanhåller riskkapitalbolagen stora summor skatt från den svenska staten genom att låna ut pengar till hög ränta åt egna företag. De utnyttjar helt enkelt avdragsrätten för räntorna.
Alla som förstår processen till fulla kan räcka upp en hand.

Attendo. Namnet ger samma obehagliga rysning genom ryggraden som Carema. Skandalerna har ju minst sagt avlöst varandra. Och förmodligen bidragit starkt till det faktum att 64 procent av svenskarna föredrar offentligt driven sjukvård, enligt SvD Näringsliv. Namnbyte hit och dit hjälper inte särskilt mycket. Oavsett om det står Attendo, Carema eller Vardaga över dörren, så består faktum: de flesta svenskar vill inte att vinstintressena ska få härja fritt i välfärden.

Det enda regeringen har gjort som svar på folkets ökande ilska över vanvård och vinstuttag, är att skärpa vinst- och kvalitetsreglerna en smula. Något som inte verkar orsaka problem för de privata storföretagen inom vård, skola och omsorg. De har ekonomiskt utrymme för att avstå från upphandlingar där de tycker att kvalitetskraven är för höga. Istället är det de mindre företagen som får stryka på foten.
Ändå märks en viss oro hos storbolagen inför kommande valår, Socialdemokraterna vill ju åtminstone begränsa vinsterna i välfärden, även om de inte vill förbjuda dem helt.
Den ovissheten kanske var orsaken till att Attendos huvudägare, IK Investment Partners, redan i våras meddelade att vårdbolaget var till salu. Men ingen har nappat på erbjudandet, vilket tar oss till den talande felskrivningen i SvD Näringsliv i mitten av augusti: ”Debatten kring vinter i välfärden har gjort Attendo svårsålt.”
Vinter i välfärden.
Sant.
SvD rapporterade att Attendo ser om sitt hus genom att omfinansiera lån på ett sätt som gör att ägarna kan få ut en rejäl utdelning. Skulderna ökas så att en miljard kan plockas ut.

En miljard alltså. Pengar som hade kunnat användas till att se till så att de gamla på äldreboendena, drivna av Attendo, kunde få gå på toaletten istället för att ligga i avföring. Pengar som kunde ha gått till den välfärd de var ämnade för, och inte ned i fickorna på riskkapitalister utan samvete.
Det är rent skrattretande när Vårdföretagarnas näringspolitiske chef, Håkan Tenelius säger till TT att ”det kan ju se ut som att det här är pengar som försvinner från äldreomsorgen men man måste ha hela bilden klar för sig. Och jag kan ju se att Attendo och övriga bolag i den här branschen bygger ut äldreomsorgen”.
Vad fint, Håkan. Hur då? På vilket sätt får de gamla det bättre nu på era äldreboenden? Kan du ge några exempel på förbättringar?
Och hur kan du på allvar tycka att debatten om att bolagsform och vinster är kopplat till dålig kvalité i omsorgen, är ”märklig”? Den är väl ändå snarare högst naturligt för alla som kan lägga ihop ett och ett? Alla som kan se att om det plockas pengar ur en pengapåse som är till för ett visst ändamål, då fattas det sedan pengar i påsen; det kommer inte, helt mirakulöst, dit nya pengar.

Välfärdsbolag. Smaka bara på själva ordet. Smaka på ordet ”effektivisering” och på tanken att sova i avföring.
Och smaka på senaste nytt: att Attendos vd Henrik Borelius erbjudits 17 miljoner i aktieutdelning.
17 miljoner. Rakt av.
Det är mycket pengar. Massa, massa pengar. Oförtjänta. Helt och hållet oförtjänta.

Emma Lundström

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.