Stöd Rysslands politiska fångar

18 oktober 2013

Förstasidan, Ledare, Nyheter

Bolotnaja 6 maj 2012

Bolotnaja 6 maj 2012

 

Efter avslöjandet om omfattande valfusk vid det ryska parlamentsvalet 2011 fylldes Moskvas gator av tiotusenstals demonstranter som krävde fria val och yttrandefrihet i Ryssland. Folket hade fått nog av de korrupta politikernas maktmissbruk, och den massiva uppslutningen förvånade både regimen och oppositionen själva.
Proteströrelsen fortsatte under 2012 med flera massdemonstrationer mot president Putin och hans auktoritära regim. Vid en av de största demonstrationerna den 6 maj 2012, då hundratusen människor samlades på Bolotnajatorget i Moskva, gick ryska kravallpolisen till brutal attack mot demonstranterna och genomförde massgripanden.

Just nu pågår ättegången mot 28 aktivister som organiserade eller bara deltog i 6 maj-demonstrationen. Demonstranterna var politiska aktivister från alla läger, men regimen har valt att förfölja vänstern, eftersom vänsterns krav på social rättvisa är det som skrämmer regimen mest. Den huvudåtalade är den 36-årige Sergej Udaltsov, ledare för koalitionen Vänsterfronten som är ett nytt ungt vänsterparti som osekteristiskt samlade vänsteraktivister från olika strömningar och blev den mest drivande kraften i proteströrelsen.

Det de 28 aktivisterna står åtalade för är ”uppvigling”, åklagaren har också tagit med bisarra påståenden om att de skulle vara ”utländska agenter”, framför allt ”georgiska spioner” – vilket kommer kunna resultera i extremt långa fängelsestraff.
Dessutom hålls de fängslade under grymma tortyrliknande förhållanden där de förvägras sömn, får dålig mat, förhindras att träffa sina anhöriga och får inteträffa sina advokater när de behöver det.

I Sverige har fängelsedomen mot punkbandet Pussy Riot uppmärksammats stort, då tre unga tjejer åtalades 2011 för att ha framfört en kritisk sång mot Putin i en kyrka i Moskva. Men de andra politiska fångarnas öde i Ryssland är inte lika känt, trots att de riskerar mycket hårdare och längre straff, vilket kommer innebära ett svårt slag mot den unga demokratirörelse som är på framväxt i Ryssland.

Till skillnad kanske tror ledde det stora internationella uppmärksammandet av Pussy Riot faktiskt till att Putinregimen mildrade deras straff. En av de ursprungligen tre tjejerna som stod åtalade friades helt, och de andra två fick ”bara” två års fängelse istället för sju års fängelse som först var tänkt. En liknande bred internationell stödkampanj för de 28 Bolotnajafångarna skulle därför kunna få stor betydelse för deras situation, och på samma sätt som i fallet med Pussy Riot pressa regimen att mildra deras domar.

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.