Starkt stöd för tillfångatagna Greenpeaceaktivister

13 oktober 2013

Förstasidan, Intervju, Nyheter, Utrikes

19 september arresterades 28 Greenpeaceaktivister och två frilansande bildjournalister av rysk kustbevakning efter en fredlig protest i Barents hav. Syftet var att protestera mot den ryska, statliga oljejätten Gazprom som utnyttjar klimatförändringar och smältande isar för att för första gången börja borra efter olja i det unika, och känsliga Arktis.
Det skriver Greenpeace på sin hemsida.
Samtliga besättningsmedlemmar, inklusive svenske Dima Litvinov, hålls nu i ryskt fängelse åtalade för sjöröveri – en absurd och oproportionerlig anklagelse som kan innebära ett maxstraff på 15 års fängelse, enligt miljöorganisationen
Therese Jacobson, Arktisexpert från Greenpeace, berättar för Internationalen om vad som just nu händer med de tillfångatagna aktivisterna.

Vad händer just nu med de häktade Greenpeaceaktivisterna i Ryssland?
– De har efter sin fredliga protest åtalats för sjöröveri och har av domstolen i Murmansk blivit häktade till den 24 november medan utredningen pågår. Den holländska regeringen har lämnat in en ansökan till Internationella havsrättsdomstolen om att besättningen och skeppet genast ska frisläppas eftersom bordningen av skeppet skedde på internationellt vatten och var olaglig. Skeppet är holländskflaggat.

Har ni någon kontakt med dem, vet ni hur de mår?
– De har kontakt med sina konsulära kontaktpersoner och med sina advokater. De mår under omständigheterna i stort sett bra, men det är naturligtvis osäkert och oroligt för dem att inte veta vad som kommer att hända. Vissa förhållanden i häktet har vi påpekat måste förbättras, som till exempel temperaturen i cellerna och tillgång till dricksvatten.

Har ni fått tillräckligt med stöd från allmänheten, politiker och media i frågan?
– Det är ett enormt stort stöd bland allmänheten för både sakfrågan och våra aktivister i häktet. Politikerna har börjat inse vad som sker och reagera, så jag tror att vi kommer få mer engagemang från den sidan framöver.

Hur är kontakten med ryska myndigheter?
– I Sverige har vi ingen direktkontakt med ryska myndigheter. I Murmansk, där aktivisterna hålls häktade, får vi ge paket med mat och brev till aktivisterna.

Varför genomfördes denna manifestation, varför var den viktig och var det värt konsekvenserna?
– Aktionen gjordes för att uppmärksamma omvärlden på det vansinniga i att borra efter olja i ett så känsligt område som Arktis när världen egentligen borde ställa om till förnybara energikällor för att undvika katastrofala klimatförändringar. Det här är oerhört viktigt eftersom vi måste börja lämna olja, kol och gas kvar i marken. Vi har redan för mycket fossila bränslen mot vad vi har råd att använda på grund av klimatförändringarna.
– Och att då ta upp olja i ett så svårjobbat och ekologiskt känsligt område som Arktis är galenskap. Här måste vi säga stopp. De aktivister som deltog i den här aktionen är alla beredda att stå upp för miljön och klimatet och agera på ett fredligt sätt. Att då anklagas för sjöröveri och sättas i fängelse är helt oacceptabelt. Regeringar världen över borde vara helt inriktade på att bekämpa utsläppen av växthusgaser, inte bekämpa dem som visar världen dessa miljöskandaler.

Vad är nästa steg och vad kan privatpersoner göra för att hjälpa till?
– Nästa steg är att visa våra politiker och ryska myndigheter att det är helt oacceptabelt att åtala fredliga miljöaktivister för sjöröveri och att stödet för aktivisterna är väldigt stort över hela världen. Över en miljon människor världen över har skrivit till ryska ambassader i sina hemländer och uppmanat dem att släppa aktivisterna. Det man kan göra som privatperson är att skriva till den ryska ambassaden (länk finns på vår hemsida), berätta för alla man känner om vad som sker och skriva brev direkt till den svenske aktivist, Dima, som är en av dem som sitter fängslade. Stöd utifrån kan göra hela skillnaden för dem som sitter inspärrade.

Liza Ahnland

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.