Ryssland efterlyser politisk flykting i Estland

29 oktober 2013

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Anastasia Rybatjenko

I veckan gick Ryssland ut med en formell efterlysning via Interpol efter den 22-åriga Anastasia Rybatjenko, som enligt ryska staten misstänks för ”uppvigling” för att hon deltog som organisatör till en demonstration mot president Vladimir Putin på Bolotnajatorget i Moskva den 6 maj 2012.

Anastasia Rybatjenko, som har politiska kopplingar till det liberala partiet Solidaritet, flydde från Ryssland redan sommaren 2012 då massgripanden mot oppositionella började. Hon bor idag i Estland där hon har fått uppehållstillstånd för att studera på universitetet i Tallinn. Innan hon lämnade Ryssland blev hon avstängd från universitetet i Moskva på grund av sitt arbete för oppositionen.

Just nu pågår rättegångar mot 28 aktivister från Bolotnajatorget, varav de flesta redan har suttit häktade i över ett och ett halvt år. Att demonstrationen hölls för så länge sedan verkar inte förmildra deras situation, vilket efterlysningen av Anastasia Rybatkjenko visar. Vad gäller risken att bli utvisad skriver Rybatkjenko på sin facebooksida: ”Låt oss nu se om den europeiska demokratin är bättre än den i Ryssland”. Om hon blir utvisad tillbaka till Ryssland riskerar hon över 10 års fängelse.

Per Leander

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.