Romer i vårt Europa

05 oktober 2013

Förstasidan, Kultur, Kulturkrönika

Romerna i Sverige: just nu ligger sorgligt nog de svenska myndigheternas registreringsintresse inför världens blickar.

Och romerna i Europa? Den sydfranska tidningen Dépêche du Midi berättar en historia för sina läsare. I den lilla staden Albi nära Toulouse, mitt i stan, bor en familj albanska romer. Bor och bor. Under presenningar spända mellan ett träd och en mur sover pappa Ardjan och hans gravida dotter Zyra samt lillasyster sexåriga Angela. Mamma och bror är kvar i Albanien, ”vi hade inte pengar så det räckte” sa Ardjan.

Pappan har ett fruktansvärt skadat ben, skriver tidningen. En landsman tolkar Ardjan som berättar att han knuffats under ett tåg när han ville skydda dottern mot ”albanmaffian”. Benet är en uppsvullen köttmassa.

Familjen har sökt asyl, men så länge de inte har fått ja behöver staten inte ge dem bostad förklarar lokala myndigheter. Snart ska Ardjan till Toulouse för att få papper på sin asylansökan och tillfälligt uppehållstillstånd, och hoppas på en provisorisk bostad åt honom, döttrarna och det kommande barnbarnet.

Jämfört med den tjetjenska familj som plockades upp mitt i natten på en campingplats i södra Frankrike och släpades till polisbilar har den albanska familjen haft tur. Klockan två på natten genomfördes beslutet att avvisa familjen till Polen där de enligt Dublin II hör hemma och ska ansöka om asyl. Femåriga Sayana och treåriga Samir skriker förtvivlat, femton medlemmar i en flyktingorganisation försöker bilda kedja: ”Det är en rar familj, barnen har börjat skolan, det är omänskligt detta.”

Någon jämför med utrensningarna 1940, polisen kör iväg med familjen.
Europa 2013.

Gunvor Karlström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.