Påpekade säkerhetsbrister – stängdes av från jobbet

28 oktober 2013

Förstasidan, Inrikes, Intervju, Nyheter

Ingemar Abrahamsson 1JPG copy

Slöjdlärare i Göteborg stängdes av när han påpekade brister i slöjdsalen  ”Illojalt” att berätta om säkerhetsbrister   ”Politiker från S och V har gått ut och sagt att de stödjer mig”

”När nya Torslandaskolan visades upp för föräldrar i förra veckan tvingades slöjdläraren Ingemar Abrahamsson stanna hemma. Detta efter att han uppmärksammat politiker på att slöjdsalen hade stora säkerhetsbrister vid invigningen.”
Så skriver GP när tidningen beskriver en incident angående Ingemar Abrahamsson, medlem i Socialistiska partiet. Här berättar han för Internationalen vad som hände i Torslandaskolan i Göteborg.

Vad var det som hände vid invigningen av Torslandaskolan 8 oktober?
– Invigningen var uppdelad i två omgångar. En på tisdagen för kommunchefer, politiker och byggföretag och en för allmänheten följande dag. Ett sällskap på cirka åtta personer kom till slöjdsalen för att inspektera. Eftersom jag visste att det var stadsdelschefen, skolchefen och HR-chefen med flera tänkte jag att det vore bra att informera dem om de dryga 20 säkerhetsbrister som vi påtalat alltsedan skolan öppnade i augusti för sju veckor sedan.

Du påpekade brister i den ny­byggda slöjdsalen, blev kallad illojal och stängdes av från skolan för en dag. Har du fått någon förklaring till detta?
– Jag pekade bokstavligt talat på bristerna för de närvarande cheferna och det blev dödstyst. Dagen efter blev jag uppkallad till rektorn för ett ”allvarssamtal” som han kallade det.
– Han var mycket besviken på mig eftersom jag hade tagit upp säkerhetsbristerna i ”fel forum”. Han ville inte höra mer om bristerna och frågade mig tre gånger om jag tänkte berätta om det för föräldrar och anhöriga som skulle komma på det ”öppna huset” nästa dag. Jag kommer att svara som det är om de frågar, jag har inte betalt för att ljuga för föräldrar, sa jag.
– ”Jag stänger salen och du kommer inte hit på visningen. Mina chefer tycker att du är illojal och det tycker jag också”, svarade han då.
– Jag gjorde minnesanteckningar direkt efter mötet, men nu i efterhand hävdar rektorn att jag inte blivit avstängd. I andra forum inför kollegor har han fortfarande hävdat att jag varit illojal.

Vilka är konsekvenserna av dessa händelser?
– Konsekvenserna är såhär långt okända. Cheferna har blivit uthängda i GP sex dagar i rad och i morgon skall de publicera en kommentar till saken av mig på Debatt. Inte ett ljud har hörts från de annars mycket verbala tjänstemännen. Kommunpolitiker från S och V har gått ut och sagt att de stödjer mig och att tjänstemännens agerande strider mot antagna policydokument i kommunen.

Vad kommer att ske härnäst?
– Allmänheten och kollegorna har givit mig ett starkt stöd vilket känns bra. Vi får se vad som händer.
Till GP sade kommunalrådet Mats Pilhem (V) att han var besviken över att cheferna försökte tysta Ingemar Abrahamsson. Han sade också
– Det får inte finnas en bild av att man kan drabbas av repressalier eller andra åtgärder om man säger sin mening. Staden ska tvärtom vara tacksam för att det finns medarbetare som slår larm om brister.
Säkerhetsbristerna som påpekades var till exempel: ej fastbultade maskiner, ej fastbultade skruvstycken, ej fastbultade smidesstäd, skyddszonsmarkeringar saknas, skyddsglasögon saknas, för små avstånd mellan arbetsbänkarna, varningsskyltar saknas med mera.

Liza Ahnland

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.