När orosmolnen hopar sig

06 oktober 2013

Förstasidan, Kultur, Nyheter, På plats

Sista dagen i september. Att lämna ett Grekland i kaos. Massuppsägningar på universiteten. Flera av dem stängda i protest. Demonstrationer. Manifestationer. Ockupationer. Och mitt i allt detta: gripandena av högt uppsatta politiker inom nynazistiska Gyllene gryning. Partiet förklarat vara en brottslig organisation. Rykten om en planerad statskupp.
Frågetecken efter frågetecken. Vad kommer att hända nu?
Kommer universiteten att öppna igen?
Och leder den kriminella stämpeln till att fler lockas av Gyllene grynings fascism, eller blir det tvärtom?

Det har varit sol. Varmt. Vi har besökt ett stängt universitet, pratat med studenter och läst slagord om att hata Trojkan. Ilskan mot sparkraven sparkar bakut. Hoppet om framtiden ligger på havets botten.
Nu hopas molnen. Det är som att oktober redan knackar på dörren och vill in. Blåsten tilltar. Vågorna slår över strandpromenaden. Vi kliver på bussen. Landskapet breder ut sig mellan bergen mot havet, när vi rullar mot flygplatsen längs serpentinvägarna. Ett första sjok hällregn sköljer över oss. Det regnar in genom de stängda takluckorna.
Och plötsligt: en blixt. Och en till. Snart är vi nästan mitt i åskvädret. Regnet är en flod. Det går inte att se ut. Det mullrar. Blixtarna bländar. Busschauffören säger att flygplatsen har stängt. En taklucka far upp och regnet forsar in. Två män lyckas med nöd och näppe stänga den.

När vi kommer fram har flygplatsen öppnat igen. Därinne arbetar flera städerskor febrilt med att försöka skyffla ut regnvatten med sopborstar. Det är ett Sisyfosarbete.
Regnet fortsätter. Vi ställer oss i kö. En för att checka in, en för att lämna in väskan, och en för att själva gå igenom säkerhetskontrollen.
Sätter oss på golvet bakom ett vykortsställ. Upptäcker att flera av vykorten föreställer mer eller mindre avklädda kvinnor. En bit ifrån sitter en man med en t-shirt som det står SLITZ på. Tänker att även om herrmagasinet har gått i graven, så har uppenbarligen inte dess groupies gjort det, än.

Flygplanet skakar av turbulensen och blixtarna fortsätter att slå genom den svarta himlen en stund. Sedan lugnar det ned sig.
Vi flyger över Budapest. Passerar Gotland. Landar mjukt på Arlanda. Här verkar allt som vanligt. Ingen har förklarat SD vara en brottslig organisation. Universiteten rullar på. Inget oväder på gång. Men polisen har avslöjats på bar gärning med ett rasistiskt register över romer. Tänker: även från till synes hyfsat klara himlar kan blixten slå ned och kasta ljus på det som sker i det fördolda.

Emma Lundström

, , , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.