Hitler håller inte hela vägen

27 oktober 2013

Böcker, Förstasidan, Kultur

Han är tillbaka
Författare: Timur Vermes
Leopard förlag 2013

Tydligen har den blivit en bästsäljare i Tyskland, journalisten Timur Vermes satiriska debutroman Han är tillbaka som nu också översätts till ett 20-tal språk inklusive svenska. Boken handlar om Adolf Hitler som oförklarligt vaknar upp i dagens Berlin med en stor minneslucka om vad som hänt sedan den 30 april 1945.

Han tar för givet att kriget fortfarande pågår, att Röda armén håller på att invadera Berlin, men ser snart att staden inte står i lågor och märker också att det är ovanligt många turkar på stadens gator. Kanske har turkarna kommit till undsättning och hjälpt Tyskland i kampen mot bolsjevikerna?
”Nu verkade det som om någon under min frånvaro, troligen Dönitz, hade lyckats övertyga turkarna att stödja oss. Och den fredliga stämningen ute på gatan lät förmoda att den turkiska insatsen till och med hade medfört en krigsavgörande vändning. Jag häpnade. Det verkade vara det där undret, som även Goebbels alltid hade satt sitt hopp till. Det hade lönat sig att jag, att Riket, aldrig hade gett upp hoppet om slutsegern, inte heller i stunder som förmodades vara de allra mörkaste.”

Så småningom blir Hitler bättre orienterad i dagsläget, förstår att kriget är förlorat och bestämmer sig därför för att göra politisk comeback. Men ingen tar honom på allvar utan folk tror istället att det är en komiker som spelar Hitler, och att han dessutom som en del av sitt spel går helt in i rollen genom att vägra att uppge vad han egentligen heter. Snart gör Hitler succé på youtube, får framträda i underhållningsshower och blir intervjuad i skvallertidningen Bild. Alla skrattar och den enda som tar Hitlers uttalanden seriöst är Hitler själv, som inte förstår att ingen tar honom på allvar.
Boken är lättläst och svår att lägga ifrån sig, men för den sakens skull blir det aldrig speciellt bra och inte heller speciellt roligt. Det börjar lovvärt, men Hitler håller helt enkelt inte hela vägen.

Per Leander

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.