Grekland: Breda protester mot Gyllene gryning

03 oktober 2013

Förstasidan, Nyheter

▶Efter de stora strejkerna i Grekland trappar nazipartiet upp våldet
▶Gyllene gryning har övergått till att angripa arbetarrörelsen och vänstern

▶I helgen greps ett antal ledare för partiet av polis

 

Pavlos Fyssas, 34 år, rappare, antifascist, aktivist inom Antarsya, knivmördades av en person med band till Gyllene gryning 17 september. Han arbetade ibland på skeppsvarven, liksom fadern hade gjort hela sitt liv. Liksom fadern var han medlem i metallfacket. Hans sånger var politiskt medvetna, och hans aktivitet i arbetarkvarteren och bland ungdomen uppfattades som ett hinder av Gyllene gryning.
Detta berättade den kände grekiske vänsteraktivisten Stathis Kouvelakis i ett tal i London några dagar efter mordet.
–Var och en förstår att mordet på en vänsteraktivist och antifascist innebör en avgörande vändpunkt. Det kom direkt efter den väpnade attacken på aktivister från kommunistpartiet i arbetarkvarteret Perama, och visar på att Gyllene gryning intensifierar sin strategi, sa Kouvelakis.
– Mordet på Pavlos är ingen isolerad handling. Det är inte en slump att våldet intensifieras just efter de största strejkerna på ett och ett halvt år.

Det grekiska tjänstemannafacket, Adedy, utlyste förra måndagen en 48-timmarsstrejk mot nya nedskärningar och beslöt att demonstrationerna skulle övergå till en marsch mot mordet, skriver equaltimes på nätet, och tillägger att när Fyssas begravdes förra torsdagen ägde protester rum i 26 grekiska städer mot Gyllene grynings upptrappade våld.
De båda facken Adedy och GSEE för de privatanställda beslöt också om ett gemensamt antirasistiskt möte på Syntagmatorget i Aten förra onsdagskvällen dit många tog sig.
De senaste veckorna har den ena strejken avlöst den andra inom den offentliga sektorn på grund av nya nedskärningar och ”omflyttningar” bland annat inom skolsystemet.
Och i lördags greps över ett dussin ledare för Gyllene gryning av polis, däribland partiledaren Nikolaos Mihaloliakos och talesmannen Ilias Kasidiaris.

Den här rapporten kom från Hebdo L’Anticapitaliste förra veckan, med bakgrunden till mordet på Pavlos Fyssas.
”Mobiliseringen var enorm (90 procent strejkade förra måndagen, plus en väldig demonstration) och den fortsätter med en strejk med möjlighet till förlängning. Men det som skakade landet var givetvis mordet på Pavlos Fyssas av en av Gyllene grynings hantlangare. I och med detta kallblodiga mord startade det som koalitionen Antarsia beskriver: det var bara en tidsfråga, för efter att ha tränat upp sig genom att skada, ibland döda, invandrare utan att protesterna egentligen nådde utanför de antirasistiska grupperna, utvidgar ”skräckens horder” nu sina brott till arbetarrörelsen som helhet.

Mordet på Pavlos ingår i en sorts kapplöpning där nazigruppen, som har råkar ut för bakslag, måste ta ett grepp över sina trupper och bevisa sin lojalitet inför sina finansiärer. För ett par veckor sedan anfölls en grupp från KKE (grekiska kommunistpartiet) i arbetarstadsdelen Perama av ett femtiotal beväpnade torpeder från Gyllene gryning, resultatet nio sårade.
Deras syfte avslöjade i en video som spelades in av dem själva: de handlar på begäran av redare som vill krossa facket på skeppsvarven, lett av KKE!

Detta liksom deras försök att stämma Petros Konstantinou, kommunpolitiker i Aten från Antarsya, inför rätta och dessutom hotat till livet, visar på deras vilja att utvidga verksamhetsfältet. Mordet på Pavlos Fyssas ingår i mönstret. det folkliga raseriet visade sig genast: vaka hela natten, tiotusentals personer vid samlingar för att säga stopp till Gyllene gryning och hylla en man, känd och aktad för sin samhällsinsats, sin antifascism, mod och begåvning. Pavlos Fyssas, 34 år, var en förstklassig rappare, Killah P. Raka motsatsen till nazisterna.

I och med detta mord blev hela Gyllene grynings skyddsnät synligt. Pasoks (socialdemokraterna) och högerns ansvar i den sociala och politiska situationen, det öppna samarbetet från vissa i premiärministerns omgivning, stödet från de stora media, banden till polisen… Regeringens stora mildhet blev plötsligt ifrågasatt genom mordet, och raskt befallde regeringen att tiotals händelser med nazivåld inblandat, som hittills sopats under mattan, nu skulle dras inför rätta.
Men vad som verkligen är avgörande är arbetarorganisationernas handlande. Hittills har de varit mycket diskreta. De strejkandes manifestationer har sedan torsdag 19 september varit anstifascistiska, och till onsdag 25 september kallade de fackliga centralorganisationerna till stor antifascistiskt samling…”

A Sartzekis, Aten
(Onsdag 25 september, publicerad i Hebdo L’An+ticapitaliste)
Översättning Gunvor Karlström

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.