Upptäcktsfärd i nordanland

Så. Om du befinner dig i norra delarna av landet. Bland skogar, berg och sjöar. Där TT har lagt ner sina lokalredaktioner och de vinsthungriga känner snålvattnet rinna till vid åsynen av obrutna vidder.
Ja. När du befinner dig där. Så är det precis som överallt annars. Så händer det saker. Översvämmas du av livet som bara kommer, våg, efter våg, efter våg.
Bara för att det inte rapporteras, så innebär det inte att det står stilla.
Livet kokar i Norrland.
Om vi bara ska ta det här med kultur.
Flera våningar upp i nya Bildmuseet i Umeå. Med älven massivt flödande, flödande, flödande. Svindlande i synfältet från så högt håll. Bakom ryggen, innanför dörren: en konstinstallation. Oräkneliga vita pappersovaler hängande från taket. Vitt, vitt, vitt, som att gå i ett moln.
Hisnande.
Jacob Hashimotos verk.

En helt annan dag. September. Sol över ett folkmyller längs en gata.
Det är Pilgatans Kulturmarknad. Kön till kaffe och kanelbullar är lång. Kläder, tavlor, pryttlar, böcker, hantverk, samtal…här finns allt. Pysselverkstad för barn under ett träd. Höstdofter och en känsla av att vara precis mitt i. Det skulle kunna vara London. Det skulle kunna vara Brooklyn. Det skulle kunna vara Tokyo. Men det är här. I Umeå. På plats.

Och bussfärderna. Mil efter mil av bussfärder.
Ta in avstånden. Ta in varje bys särprägel. Skyltarna. De som kliver på och de som kliver av. Tjuvlyssna på de ständigt pågående samtalen.
Alla framkomster.
Kvällssol över blomkrukor som bildar orden ”NO NAZIS” på väg från hållplatsen vid universitetssjukhuset i Umeå.
Rekryterna som springer tungt i flock, i förmiddagslugnet vid sjön i Boden.
De starka höstfärgerna i Jokkmokk, där utställningen Gállok Protest Art händer i Sámi Duodji, i väntan på att göra turné i landet. Stenarna med namn på där. Skyltar laddade med sommarens protester mot gruvexploateringen.
Vattenstänk i ansiktet och skratt i hjärtat vid den mullrande Storforsen i Piteälven. Medan vinden ruskar om tankarna ordentligt.
Och sedan: det nattsvarta vattnet i viken som Luleås gatlyktor kastar sken över i kvällningen.

Livet. En Odyssé. Ständigt pågående.

Text och foto:
Emma Lundström

, , , , , , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.