Sossarna i Umeå vägrar lyssna på valresultatet

12 september 2013

Förstasidan, Inrikes, Kultur, Politik

Folkomröstningen om nedskärningarna inom vården i Västerbottens inland är över och mannen som delade ut kuvert till valsedlar i vallokalen Öst på stan i Umeå i söndags hade rätt.
Han berättade att det var hyfsat glest mellan besöken och menade att om det inte bättrade på sig under eftermiddagen så skulle valdeltagandet förmodligen bli långt under de femtio procent som majoriteten i landstinget, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, krävt för att ta resultatet på allvar.
Även om 88 procent röstade JA till att återinstallera akutvårdsplatserna i Dorotea och ambulansen i Åsele, var det bara 29 procent som använde sig av sin demokratiska rättighet och gick och röstade. Socialdemokraterna tycker inte att det ger ett tydligt budskap och verkar inte planera att riva upp beslutet som drabbat människorna i inlandet och lett till det omtalade Doroteaupproret för allas rätt till bra och lika vård.
Det är också i inlandet som de flesta har gått till valurnorna. I Umeå är det sämre med deltagandet. Kanske är det svårt att se poängen när det politiska beslutet inte rör en själv, inte påverkar vardagen?

Det har påpekats att metoden att sätta en gräns för när en folkomröstning ska tas på allvar, på det sättet som sossarna har gjort, mest används i länder utan särskilt mycket demokratisk anda. I de fall då de styrande gärna vill framstå som demokratiska men inte vill vara det i verkligheten.
Och 53 305 JA-röster i hela länet, mot 4 422 NEJ-röster, borde vara en ganska tydlig markör för vad folket tycker, oavsett om sossarna väljer att låtsas om det, eller inte. De som räknat på resultatet menar att JA-rösterna skulle ha vunnit även med det valdeltagande sossarna krävde. Skidskytten Björn Ferry rasar på sin hemsida: ”Hur fan ska man komma upp i 50 procent i en inlandsfråga när det bara är 20 procent av de röstberättigade som bor där? Idioter.” Politikerna vill inte erkänna sina misstag, menar han.
Om majoriteten i Västerbottens läns landsting fortsätter att vägra ta folkets röst och vilja på allvar på det här så uppenbart nonchalanta viset, är det inte konstigt om upprorsandan växer i glesbygden.

Text och foto:
Emma Lundström

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.